CHECK - Heeft Natuurpunt vissen "levend begraven" bij dempen van vijver in Lille?

In de marge van de boerenprotesten heeft een viraal bericht op Facebook veel verontwaardiging uitgelokt: milieuorganisatie Natuurpunt zou recent een vijver gedempt hebben met "levend begraven vissen" tot gevolg. Het blijkt een verhaal dat enkele jaren geleden al viraal ging, maar ook toen al sterk overdreven was.

Waarover gaat dit?

Een Vlaamse vrouw op Facebook deelt in februari 2024 enkele foto's van dode vissen in een droogstaande vijver. Erbij staat vermeld dat de plas gedempt is door "Natuurpunt/Groen" en dat alle vissen in de vijver daarbij "levend begraven" zijn.

Maar?

De tekst en de foto's uit het Facebookbericht zijn gekopieerd van een eerder al viraal gegaan bericht uit 2021. Het voorwerp is een oude recreatievijver in het natuurgebied Kindernouw in Lille. Die werd bij natuurherstel drooggelegd door Natuurpunt, maar de meeste vissen zijn wel degelijk eerst verplaatst.

Eind februari ging een verhaal viraal op Facebook. Een vrouw stelde dat ze "juist een melding" had gekregen dat milieuorganisatie Natuurpunt en Groen "een vijver hebben dichtgedaan met al de inhoud, karpers tot 13 kg, kois en zo... levend onder de grond begraven". Op foto's zijn daadwerkelijk dode vissen te zien. Het bericht werd bijna 20.000 keer gedeeld.

Via Reverse Image Search vinden we terug dat de foto's al enkele jaren oud zijn. De Facebookpost is zelfs letterlijk gekopieerd van een identiek bericht dat een Vlaamse amateurvisser in juli 2021 op Facebook plaatste. Dat ging toen ook al viraal en werd 54.000 keer gedeeld. De klacht haalde ook de pers, zoals een artikel dat verscheen in Het Belang van Limburg.

Maar kan het kloppen dat "Natuurpunt en Groen" een vijver dempten en dat daarbij alle vissen levend zijn begraven?  

Illegaal aangelegd

De vijver ligt in het natuurgebied Kindernouw. Natuurpunt noemt het "een uniek geheel van laagveenmoeras, vochtige graslanden, houtkanten, bossen en vijvers. Het gebied heeft de oude landschapsstructuur (lange, smalle percelen, bomenrijen, houtkanten, poelen...) goed behouden en is daarom beschermd als landschap".

Dat laatste klopt, het landschappelijk geheel "Vallei van de Kindernouwbeek" is sinds 1996 een beschermd cultuurhistorisch landschap.

Natuurpunt doet aan natuurbeheer en natuurherstel in het gebied, onder meer met fondsen van een Europees LIFE-project en de Vlaamse overheid. Niet alle delen van het gebied zijn namelijk ecologisch of cultuurhistorisch even waardevol: "Verspreid zijn er in de Visbeekvallei kunstmatige visvijvers en weekendverblijven illegaal aangelegd. Het hoeft geen uitleg dat de impact op de habitats zeer groot is. Er is een grondige verstoring van de abiotiek en de aanplantingen zorgen voor een bijkomende negatief effect."

"Recreatievijvers vormen één van de grootste bedreigingen voor het Natura 2000-gebied van de Visbeekvallei. De gebiedsvreemde constructies en aanplanten versnipperen het gebied en zorgen voor infectie van invasieve exoten. De aanleg van de vijvers zorgt ook voor een verstoring van de natuurlijke hydrologie."

Daarom probeert de milieubeschermingsorganisatie de kunstmatige visvijvers meestal te "vernatuurlijken". Dat houdt in dat de oeverwallen van de vijvers afgeschuind worden of dat de vijvers geheel gedempt worden om op natuurlijke wijze te evolueren naar broekbos, door het spontaan opschieten van soorten als wilg en els. Dat is de voorbije jaren in het Kindernouw gebeurd met tientallen vijvers.

"Golfplaten met asbest"

Wat gebeurde nu precies met de dode vissen die op Facebook te zien waren?

Natuurpunt Lille reageerde 3 jaar geleden al in een uitgebreid Facebookbericht op de heisa. Daarin legden ze uit dat het ging om natuurherstelwerken door hen uitgevoerd op een recent verworven perceel in het Kindernouw. De gemeente Lille of de politieke partij Groen hadden daar niets mee te maken, schreef de organisatie nog.

"Natuurpunt kon enkele jaren geleden in het Kindernouw een aantal percelen verwerven met daarop een boel vervallen koterij, achtergelaten rommel/afval, vijverbeschoeiing bestaande uit golfplaten met asbest etc. Als we zulke percelen verwerven, dan wordt er eerst altijd gekeken naar potenties voor natuurherstel en natuurlijk ook de aanwezige natuurwaarden

Soms gaan we zo’n vijver inrichten als een "natuurlijk" ven of poel en soms kiezen we voor herstel en uitbreiding van broekbossen. In dit geval werden de vijvers destijds illegaal gegraven (in natuurgebied en beschermd landschap) zodat wij (Natuurpunt) de verplichting hadden om deze "bouwovertreding" te herstellen. Daar kunnen we (wettelijk) onmogelijk buiten.

Bovendien was de natuurwaarde in de vijvers zelf beperkt, integendeel: er waren zelfs massaal snelgroeiende "exoten" aanwezig zoals parelvederkruid en watercrassula. [...] Bij de herstelwerken wordt de destijds uitgegraven aarde op de oeverwallen terug in de vijvers gedaan waardoor we het oorspronkelijk reliëf herstellen."

Natuurpunt Lille benadrukt dat er bij het dempen rekening is gehouden met de aanwezige fauna in de recreatievijver, maar dat niet alle vissen daarbij konden gered worden: "Wij hebben bij vorige gelijkaardige projecten altijd contact gezocht met andere vijver- en visliefhebbers om de vis te komen afvangen. En dat is ook nu weer gebeurd! Is er de garantie dat we in zo’n vijver de laatste vis kunnen weghalen: ook nee. Elke dode vis valt uiteraard te betreuren."

In een interview met Het Belang van Limburg gaf Natuurpunt Lille in juli 2021 toe dat het om "enkele tientallen" dode vissen ging: "Enkel de vissen die in het slib zitten, konden niet gered worden. We kunnen die vissen niet op een veilige manier verwijderen. Dat is veel te gevaarlijk voor de mensen die daaraan meewerken."

De lokale natuurvereniging deelde ook een foto van het perceel vóór de aanpassingswerken. Er is op die oude foto op de voorgrond nog een (ondertussen afgebroken) keet te zien, en op de achtergrond graafmachines.

Een foto van de gedempte vijver, genomen door een misnoegde buurtbewoner. Bron: Facebook.
Een foto genomen door Natuurpunt Lille van het perceel voor de aanpassingswerken. Bron: Facebookpagina Natuurpunt Lille.

Boerenprotesten

Het is niet de eerste keer dat het verhaal opduikt alsof het een recente gebeurtenis is. Eerder al werd het opgerakeld op X in december 2022.

Waarom het verhaal nu opnieuw opduikt, is onduidelijk. Mogelijk is er een verband met een recente beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen die een omgevingsvergunning van een motorcrossterrein in Lille vernietigde.

Ook Natuurpunt Vlaanderen had zich tegen die vergunning gekeerd. Fans van motorcross hebben zich in de streek aangesloten bij boerenprotesten.

Conclusie

  • Een viraal Facebookbericht spreekt over een recente melding van een voorval waarbij Natuurpunt en de politieke partij Groen een vijver zouden gedempt hebben en daarbij alle vissen "levend begraven" hebben.
  • Het bericht is niet recent, maar woordelijk gekopieerd van een eerder viraal bericht uit juli 2021. Dat ging over natuurherstelwerken in het Kindernouw, een beschermd gebied in Lille.
  • De natuurherstelwerken die werden uitgevoerd door Natuurpunt waren bedoeld om een recreatievijver voor sportvisserij in natuurgebied om te vormen tot broekbos. Vissen uit de vijver zijn verwijderd voor het dempen, maar niet allemaal. De partij Groen heeft met de kwestie niets te maken.
  • De bewering dat "Natuurpunt en Groen" alle vissen in de vijver levend begraven hebben, beschouwen we daarom als niet waar.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network

Meest gelezen