Volwassene en 3 minderjarigen opgepakt in terreuronderzoek: “De vier maakten plannen voor een aanslag”

© BELGA

Brussel, Ninove -

De federale politie heeft zondagochtend vier personen opgepakt in Ninove, Brussel, Charleroi en Luik, in kader van een terreuronderzoek naar het jihadistisch milieu. “De vier maakten plannen voor een terreuraanslag”, zegt het federaal parket.

Cedric Lagast
Bron: Eigen berichtgeving

De speciale eenheden vielen vanmorgen vroeg binnen op vier verschillende adressen, overal ten lande. Dat ging gepaard met aanzienlijke veiligheidsmaatregelen. Ze waren op zoek naar vier personen, die op internet contact hadden en daar een plan beraamden voor een terreuraanslag.

Het gaat om één volwassene uit Luik, en drie minderjarigen uit Ninove, Brussel en Charleroi. Ze zijn alle vier Franstalig. Ze vonden elkaar op het internet. Uit de gesprekken die ze daar voerden, kon afgeleid worden dat ze geradicaliseerd zijn. Ze zouden het ondermeer gehad hebben over Islamitische Staat.

“Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische groep, en van het voorbereiden van een terroristische aanslag”, zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket. Bij de huiszoekingen werden geen wapens of explosieven aangetroffen.

Wat het doelwit van die aanslag zou worden, dat was nog niet bepaald. “Maar in zo’n situatie grijpen we liever in”, zegt het federaal parket. “Liever te vroeg, dan te laat.”

statement Eric Van Der Sypt Federaal Parket

15-jarige

“De lokale politie was op voorhand op de hoogte gebracht”, zegt Tania De Jonge (Open VLD), burgemeester van Ninove. “Ze hebben heel discreet assistentie verleend.”

De persoon die in Ninove gezocht werd, is een 15-jarige die sinds afgelopen zomer in de stad is komen wonen. Zijn huis in Ninove werd op zondag doorzocht. Maar hij werd uiteindelijk in Brussel opgepakt.

“Mensen die mogelijks geradicaliseerd zijn, die worden opgevolgd door onze lokale integrale veiligheidscel (LIVC)”, zegt burgemeester De Jonge. “Die komt maandelijks bijeen. Deze jongen werd daar nog niet opgevolgd, aangezien hij pas zo kort in de stad woonde. De LIVC zal er wel dieper op ingaan. Ook op de vraag hoe we sensibiliserend kunnen werken. De bestrijding van radicalisering is een belangrijk punt voor Ninove, waar we al sinds 2015 aan werken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen