WODCA-acties blijven nodig in de provincie: “Stijging aantal zwaargewonden in het weekend is zonder meer verontrustend”

Borsbeek, Ranst, Antwerpen -

Tijdens een bezoek aan WODCA-acties in Borsbeek en Ranst overliep provinciegouverneur Cathy Berx de resultaten van de acties in 2023. Volgens de cijfers werden de weekendnachten vorig jaar niet veiliger.

Filip Spoelders

De afgelopen dertig jaar zetten politiemensen zich tijdens de WODCA-acties (kort voor ‘weekendongevallen door controles aanpakken’) tijdens de weekendnachten in om het verkeer in de provincie Antwerpen veiliger te maken. In de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 maart waren opnieuw 160 agenten in de provincie op pad.

De resultaten van dit weekend worden in de loop van de week bekendgemaakt, maar gouverneur Berx gaf wel de cijfers van 2023 vrij en daar werd ze niet meteen positief van.

“Op vlak van nachtelijke weekendongevallen startte en eindigde 2023 slecht, met een dodelijk slachtoffer tijdens de nieuwjaarsnacht van 1 januari en een op de voorlaatste ochtend van het jaar, op 30 december 2023. In totaal betreurden we vorig jaar vijf dodelijke slachtoffers tegenover 6 in het jaar 2022. Vijf verkeersdoden blijven een te zware balans om positief te zijn”, oordeelt ze.

Gouverneur Cathy Berx maakt geen positieve balans op.© BELGA

Vorig jaar vielen tijdens de weekendnachten meer zwaargewonden in het verkeer. Het aantal steeg van 59 naar 66 tegenover 2022. “Achter deze cijfers gaan mensen schuil die na hun ongeval maanden, soms jaren, moeten revalideren. De stijging van het aantal zwaargewonden tijdens de weekendnachten is zonder meer verontrustend. Onze wegen werden niet veiliger tijdens de weekendnachten van het afgelopen jaar.”

Het aantal ongevallen tijdens de weekends daalde in de regio Antwerpen en Mechelen, maar steeg fel in de Kempen, van 82 naar 106. De meeste zwaargewonden vielen in Antwerpen met 48 of een stijging met zeventien personen. In de arrondissementen Mechelen en Turnhout waren respectievelijk twaalf en zes minder zwaargewonden.

Alcohol en snelheid

“Het aantal personen dat een glas of vele glazen te veel op had, nam zeer licht af, 2,6 procent van de gecontroleerde bestuurders blies positief tegenover 3,1 procent in 2022. Enkele recente en zeer zware ongevallen met dodelijke slachtoffers bewijzen andermaal dat alcohol en rijden nooit samengaan.”

Snelheid blijft eveneens een negatief gegeven in het verkeer en tijdens de weekends. “Het aantal bestuurders dat te snel rijdt, blijft zorgwekkend. Van de bestuurders die in 2023 bij een weekendnachtelijke WODCA-actie gecontroleerd werden op overdreven snelheid, beging maar liefst 8,9 procent een overtreding. In 2022 was dat nog 6,8 procent. De dalende trend wordt jammer genoeg niet verdergezet.”

De politiediensten voerden in 2023 meer snelheidscontroles uit dan het jaar voordien. In 2022 werden tijdens de weekendnachten 157.101 chauffeurs gecontroleerd, vorig jaar waren dit er 169.449. “Ik ben hen zeer dankbaar en erkentelijk. Het hoge aantal overtredingen bewijst helaas opnieuw de noodzaak van de doorgedreven controles.”

Bij WODCA-acties werden 433 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken. Ook dit zijn er 73 meer dan het jaar voordien. De uitgevoerde speekseltests om drugs op te sporen, gingen ook omhoog naar 684 stuks. Het aantal positieve resultaten daalde van 289 naar 239.

Politierechtbank

Veel van de automobilisten die tegen de lamp liepen, zullen dit jaar worden opgeroepen door de politierechtbank. De sectie Verkeer van Parket van Antwerpen zal zowel in Antwerpen, Mechelen als Turnhout WODCA-themazittingen houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout