De grote middelen werden ingezet om de terroristen op te sporen.

Twee mannen opgepakt in Berlijn in zoektocht naar voortvluchtige Rote Armee Fraktion-leden

In Berlijn zijn vanochtend 2 mannen opgepakt in het kader van een grote zoektocht naar leden van de terreurbeweging Rote Armee Fraktion (RAF). Hun identiteit is nog niet bekendgemaakt. Sinds terroriste Daniella Klette begin deze week opgepakt is, is de politie op zoek naar haar handlangers Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg. 

Voor de actie van vanochtend in het stadsdeel Friedrichshain zijn 130 politieagenten ingezet. Het is nog niet duidelijk of het ook effectief Staub en Garweg zijn die vandaag opgepakt zijn. 

Dinsdag werd Daniella Klette, een van de belangrijkste terroristen van de extreemlinkse terreurbeweging, al opgepakt. Sindsdien is de politie op zoek naar haar 2 handlangers Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg. Ze konden al tientallen jaren onder de radar blijven. 

De 3 worden verdacht van verschillende gewapende overvallen in het noorden van Duitsland, waarvan de laatste in 2016 werd gepleegd. Ook worden ze verdacht van zeker 1 poging tot moord.  

Burkhard Garweg, Ernst-Volker Wilhelm Staub en Daniela Klette, op foto's uit de jaren 80.

"RAF-gepensioneerden"

Klette en de 2 mannen behoren tot de derde generatie van de Rote Armee Fraktion. De extreemlinkse terreurgroep is verantwoordelijk voor tientallen aanslagen in Duitsland, vooral in de jaren 70 en 80. Ze wilden zo angst zaaien en de kapitalistische maatschappij onderuithalen. 

De derde generatie van de RAF zou verantwoordelijk zijn voor de moorden op Alfred Herrhausen, het toenmalige hoofd van Deutsche Bank, en Detlev Karsten Rohwedder, het hoofd van de Treuhandanstalt. Dat was een West-Duitse organisatie die na de val van de Muur de Oost-Duitse bedrijven moest privatiseren.

De moord op Rohwedder (april 1991), die vanuit zijn tuin doodgeschoten werd aan zijn bureau in zijn huis in DĂĽsseldorf, was de laatste moordaanslag van de RAF.

Klette, Staub en Garweg kregen de bijnaam "RAF-gepensioneerden" sinds de RAF in 1998 is opgeheven. Het trio leefde jarenlang ondergedoken, maar bleef intussen overvallen plegen, niet meer uit politieke overtuiging, maar om hun ondergrondse leven te financieren. 

Meest gelezen