Foto: Belga

Ook gevangenissen van Brugge, Mechelen, Turnhout en Leuven Hulp weigeren nieuwe gedetineerden: "Directeurs in tranen bij de minister"

Na Antwerpen en Hasselt gisteren houden nu ook de gevangenissen van Brugge, Mechelen, Turnhout en de hulpgevangenis van Leuven de poorten dicht voor nieuwe gedetineerden. De cipiers voeren spontaan actie omdat ze de overbevolking beu zijn. "De gevangenisdirecteurs hebben gehuild bij de minister van Justitie, omdat ze het niet meer kunnen bolwerken", zegt Robby De Kaey van het ACOD.

Momenteel is er een overbevolking van 15 procent van de gevangenissen in ons land. In praktijk komt dat neer op ruim 1.600 gevangenen. Er werden al 281 noodbedden bijgezet, maar toch moeten nog steeds 250 mensen op de grond slapen.

Dat leidt tot onaanvaardbare werkomstandigheden en enorme detentieschade, zegt De Kaey in "De ochtend" op Radio 1. "De minister van Justitie (Paul Van Tigchelt, red.) heeft altijd de mond vol over het recidivecijfer, re-integratie en gericht werken, maar dan moet je daar natuurlijk de omstandigheden voor creëren."

In plaats daarvan "draait hij nog meer mensen de gevangenis in terwijl hij aan de uitgang de deur dichtdoet", meent De Kaey. "Dan ben je heel fout bezig."

Minder instroom, meer uitstroom

En dus nemen intussen al 6 gevangenissen in Vlaanderen geen nieuwe gedetineerden meer aan. In Brugge gaat het wel enkel om de gedetineerden die normaal voorzien waren voor andere gevangenissen.

"De personeelsleden hebben een hele grote berg met problemen in hun dagelijkse werking. Vorige week heeft de minister met de gevangenisdirecteurs samengezeten. Daar hebben mensen zitten huilen, omdat ze het niet meer kunnen bolwerken", zegt De Kaey.

Het gevangenispersoneel vraagt om de instroom te beperken en de uitstroom te vergroten. "Zo vragen we om de pauzeknop in te drukken voor korte straffen en de voorlopige invrijheidstelling voor de overbevolking – die tijdens corona werd ingevoerd – weer in het leven te roepen. Er kan ook meer met enkelbanden gewerkt worden, en mensen kunnen een jaar voor hun strafeinde gemonitord worden buiten de gevangenissen."

De Kaey benadrukt dat hij voorstander van het uitvoeren van korte straffen is, maar "de detentiehuizen zijn er nu eenmaal niet". "Als je een huis bouwt, schilder je pas de muren en plaats je pas de meubels als je dak erop ligt en de ramen erin staan."

Water, brood en lijfstraffen

Volgens De Kaey zijn politici te weinig met het thema begaan. "Blijkbaar is het heel moeilijk op politiek niveau om de moed te hebben in te gaan tegen wat de burger wil – en dat is blijkbaar water en brood, lijfstraffen en defenestratie (mensen uit het raam gooien, red.)."

"In Antwerpen brengt men op één weekend 50 mensen binnen, 2 weken nadat de poorten er weer open gingen. Ze wisten verdorie heel goed wat daar het gevolg van ging zijn, maar ze hebben gewoon gedaan waar ze zin in hebben, want het is een verkiezingsjaar."

Beluister hier het volledige gesprek met Robby De Kaey in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen