Singer-songwriter Raye breekt records op de Brit Awards, gaat met zes prijzen naar huis

Dua Lipa, Miley Cyrus en Kylie Minogue. Allemaal gingen ze met een Brit Award naar huis, maar de grote winnares van de avond was onverwacht de 26-jarige Raye. De singer-songwriter won een recordaantal van 6 prijzen.

Wout Desmytere

“Het is geweldig als je kan bewijzen dat de rest ongelijk heeft. Dit was niet het simpelste verhaal. Maar het bewijst dat, wat mensen je ook vertellen, je voor jezelf moet opkomen.” Het was een emotionele zaterdagnacht voor Rachel Agatha Keen, beter bekend als Raye. Met 7 nominaties was ze de topfavoriet van de Brit Awards. Ze won uiteindelijk 6 prijzen, waaronder die voor album en artiest van het jaar.

Overdonderd en op blote voeten trok de Engelse singer-songwriter naar het podium om haar prijzen te gaan ophalen. “De artiest die ik drie jaar geleden was, had nooit geloofd dat ik nu controle zou hebben”, klonk het tijdens één van haar vele dankwoorden. “Ik ben mijn eigen baas.” Dat was ooit wel anders. Raye bracht haar eerste EP tien jaar geleden al uit, maar haar muziek werd nooit goed genoeg bevonden door platenlabels.

Record gebroken

Binnen de muziekwereld groeide ze al snel uit tot een gekende en geliefde naam. Ze speelde in voorprogramma’s van Halsey en Lewis Capaldi, schreef en produceerde muziek voor Beyoncé, David Guetta, Rihanna en John Legend. De aandacht van het grote publiek kreeg ze pas in 2021, toen ze wegging bij haar label. Polydor Records hield haar debuutalbum al jarenlang tegen, klonk het.

Sindsdien is ze een zogeheten independent artist en kon ze vorig jaar eindelijk haar debuutalbum My 21st century blues uitbrengen. Recensies waren lovend, single Escapism ging viraal. Ze werd voor het eerst gevraagd in Amerikaanse talkshows en mocht optreden op Glastonbury. En zaterdagnacht brak ze dus het record van meeste gewonnen Brit Awards in één en dezelfde uitzending.

Bovendien heeft ze er nu evenveel als David Bowie en Oasis in hun hele carriére. “Het enige wat ik ooit wilde, was artiest zijn”, zei ze toen ze de prijs voor beste album in ontvangst nam. Haar oma vergezelde haar op het podium en keek trots toe. En nu ben ik er één, met het album van het jaar. Heel erg bedankt, dit is veel te veel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER