VIDEO. Belgian Tornados krijgen voorlopig enkel excuses van jury na grandioze blunder: “Het is wel duidelijk dat ze de Amerikanen weer willen voortrekken”

De Belgian Tornados, de Belgische nationale mannenaflossingsploeg op de 4x400m, heeft zich zondag geplaatst voor de finale op het WK indooratletiek in het Schotse Glasgow. De Tornados werden wel bestolen door de jury, die de tweede Belgische loper Christian Iguacel helemaal naar de buitenbaan trok. De Belgische delegatie heeft een klacht ingediend.

Marnix Taes en Milan Augustijns
Bron: BELGA

Opvallend incident op het WK indooratletiek in Glasgow. De Belgian Tornados zijn daar onrecht aangedaan door de jury. In de reeksen van de 4x400 meter passeerde Jonathan Sacoor namens België als eerste aan 300 meter, wat de Belgian Tornados recht gaf op de binnenbaan in de aflossingszone. Alleen was de jury even helemaal de kluts kwijt en trok die Christian Iguacel, de tweede Belgische loper, helemaal naar de buitenbaan. Sacoor moest een pak extra meters maken, maar gelukkig wisten de Tornados zich uiteindelijk als tweede in hun reeks toch nog voor de WK-finale te plaatsen. Achteraf gaf de jury haar fout toe. De Belgische delegatie heeft wel nog een klacht ingediend die eventueel diskwalificaties kan opleveren aan de Verenigde Staten en Kenia, die niet op hun rechtmatige plaats stonden.

Enkele uren nadien hadden de Belgian Tornados vooralsnog enkel excuses gekregen van de jury, maar ze willen graag een betere baan krijgen in de finale. Voorlopig moeten ze vanuit baan 3 starten. “Het is wel duidelijk dat ze de Amerikanen weer willen voortrekken”, zegt delegatieleider Rutger Smith.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor de Tornados is het de 32e finale in 35 grote internationale competities. Ze mikken in Glasgow op een achttiende medaille.

Titelverdediger België, met achtereenvolgens startloper Jonathan Sacoor (46.73), Christian Iguacel (46.39), Tibo De Smet (47.25) en slotloper Dylan Borlée (45.90), zette 3:06.27 op de tabellen en moest daarmee enkel nipt de Verenigde Staten laten voorgaan. Het BR staat sinds 4 maart 2018 op 3:02.51, neergezet door Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Jonathan Sacoor en Kevin Borlée in het Britse Birmingham.

De top twee in elke reeks en de beste twee verliezende tijden plaatsen zich voor de finale van zondagavond. Uiteindelijk werd het ook de tweede tijd in totaal, want in de tweede reeks werd er zoals verwacht trager gelopen.

Zoals verwacht kreeg Alexander Doom na zijn onverhoopte wereldtitel van zaterdagavond rust. Ook kapitein Kevin Borlée, geen 100 procent door een voetblessure, bleef aan de kant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek