© AFP

Remco Evenepoel toont zich in eerste rit van Parijs-Nice, maar Olav Kooij wint na millimetersprint tegen Mads Pedersen

Na een slaapverwekkende aanloop barstte de koers los in het zicht van de tussensprint in Montainville, op 18 kilometer van de eindmeet. Na een spervuur van aanvallen van onder meer een gretige Evenepoel leek Anthony Turgis op weg naar de dagzege. Maar op twee kilometer van het einde was het lied van de Fransman uitgezongen. In de uitgedunde pelotonsprint was Olav Kooij de snelste in een millimetersprint tegen Mads Pedersen.

Cédric Van Mol

In de eerste etappe van Parijs-Nice kregen de renners een glooiende lus van 158 kilometer voorgeschoteld met start en aankomst in Les Mureaux. 13 kilometer na de laatste beklimming van de Côte d’Herbeville, lag de aankomst op een licht oplopende strook. Na 3 kilometer kwam de vlucht van de dag op gang. De Zwitserse tijdrijder Stefan Bissegger en zijn Duitse ploegmaat Jonas Rutsch (beiden EF-Easypost) kregen het gezelschap van de Fransman Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). Burgaudeau kwam als eerste boven bij de eerste passage over de Côte de Bazemont, de eerste beklimming van de dag. Jonas Rutsch graaide de punten mee op de eerste passage over de Côte d’Herbeville. Het drietal kreeg een maximale voorsprong van om en bij de 3 minuten en werd makkelijk binnen schot gehouden door de sprintersploegen. Bissegger en Burgaudeau zijn trouwens ex-ritwinnaars in Parijs-Nice.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De vluchters sputterden tegen, maar tevergeefs. Met nog 38,6 kilometer te gaan zat het avontuur van de vroege vluchters erop. Ze werden gegrepen op de flanken van de Côte de Bazemont. Jonas Rutsch en Mathieu Burgaudeau vochten nog een duelletje uit voor de bergpunten, waarin de Duitser de bovenhand nam. Rutsch telt zo een puntje meer dan Burgaudeau en start morgen in de bollen.

Na de laatste passage over de Bazemont ging het onder leiding van Lidl-Trek, Lotto-Dstny, Jayco-AlUla, UAE, Soudal-Quickstep en Groupama-FDJ in gezapig tempo richting de tussensprint in Montainville. Met een peloton over de gehele breedte van de weg kondigde een massasprint zich aan. Of ontpopte de Côte d’Herbeville zich toch tot scherprechter?Zover lieten de renners het zelfs niet komen. Matteo Jorgenson viel aan voor de tussensprint Montainville en pakte 6 bonificatieseconden, Evenepoel griste 4 seconden mee en Bernal 2. Het drietal trok door met Victor Campenaerts in hun spoor, maar werd al snel weer gegrepen. Soudal-Quickstep dicteerde de wet in het peloton, waardoor Arnaud De Lie de rol moest lossen, zoals de meeste sprinters.

Met nog 13 kilometer te gaan ontbond Remco Evenepoel zijn duivels. Na een aanval van Egan Bernal, die zijn goede niveau opnieuw bevestigt, trok de Belgische kampioen nog eens goed door en nam de punten mee op de Côte d’Herbeville. Primoz Roglic was meteen mee, maar nam niet mee over, waardoor een hergroepering zich opdrong.

Evenepoel toonde zich© AFP

Met nog 10 kilometer te gaan, waagde ook Anthony Turgis zijn kans. De Franse hardrijder was er extra op gebrand om zich te tonen: zijn team TotalEnergies kreeg weinig wildcards voor de klassiekers, na het vertrek van Peter Sagan. Op 2 kilometer van de meet werd de Fransman gegrepen door het jagende peloton. Een sterke Jasper Stuyven baande de weg voor Mads Pedersen, maar de Deense ex-wereldkampioen werd geremonteerd door Olav Kooij. Met deze zege staat de teller van de Nederlandse spurtbom op 3 rozen, nadat hij eerder al de Clasica de Almeria en een rit in de UAE Tour op zijn naam schreef.De Nieuw-Zeelander Laurence Pithie, die we nog kennen van Kuurne-Brussel-Kuurne, werd derde.

Het verschil tussen Kooij en Pedersen was bijzonder klein.© AFP

Evenepoel toonde veel gretigheid en honger en pakte 4 bonificatieseconden. De Belgische kampioen lijkt in orde om een goede eindnotering te behalen in deze Parijs-Nice.

  • Remco Evenepoel grist onderweg vier seconden boni mee
  • Olav Kooij snelt naar de ritwinst na prangend spurtje
  • Nederlander van Visma-Lease a Bike is eerste leider
Uitslag

1.     Olav Kooij (Ned)
2.     Mads Pedersen (Den)
3.     Laurence Pithie (NZe)
4.     Nils Eekhooff (Ned)
5.     Madis Mihkels (Est)
HC
Opdracht volbracht voor Remco Evenepoel. De Belgische kampioen griste onderweg vier seconden bonificatie mee. Morgen een nieuwe werkdag voor onze landgenoot.
De Nederlander is een fractie sneller dan Mads Pedersen en wint op de streep voor de Deen. De Nieuw-Zeelander Laurence Pithie legt beslag op de derde plaats. 
Nog 1 km: Stuyven in dienst van Pedersen
Jasper Stuyven is op pad met Mads Pedersen. Gerben Thijssen is er ook nog bij. Wie heeft nog wat in de tank zitten? 
Nog 2 km: Turgis gegrepen
De Fransman wordt gegrepen. De gele bende van Visma-Lease a Bike neemt over. Ze trekken de spurt voor Olav Kooij aan. 
Nog 3 km: Turgis redt het niet
De Fransman valt stil. Ze laten de enkeling nog even zwemmen. Mads Pedersen is mee in het eerste deel van het peloton. Snelt de Deen naar ritwinst? 
Nog 5 km: 15 seconden
Het is bikkelen maar Anthony Turgis knokt voor elke seconde. Op 5 km van de streep houdt hij 15 tellen over op het peloton. Dit wordt lastig want de ploegen van de spurters trekken het peloton op een lint. 
Nog 8 km: mooi kloofje
De Franse eenzaat maakt vaart. Hij heeft een bonus van 13 seconden op het peloton. Achterin stokt het zodat heel wat jongens kunnen terugkeren. De mannen van Cofidis bepalen het tempo. Ze rekenen op de snelle benen van Bryan Coquard.
Nog 10 km: régional de l'étape
Antony Turgis is de man van de streek. De renner van TotalEnergies probeert weg te flitsen uit het sterk uitgedunde peloton. Met volle overgave trekt de Fransman door.
Nog 11 km: Stuyven wipt weg
Jasper Stuyven probeert weg te glippen maar hij wordt door niemand minder dan Remco Evenepoel tot de orde geroepen. 
Nog 13 km: oorlog
Remco Evenepoel gaat in de reactie op een versnelling van Egan Bernal. Onze landgenoot gaat op en over de Colombiaan. Primoz Roglic is bij de zaak en zit in het wiel van de Belgische kampioen. Evenepoel pakt wel de zes bergpunten mee. Door de prik van Evenepoel krijgen we een verbrokkeld peloton. 
Nog 14 km: tempo ligt hoog
De mannen van Soudal-Quick Step houden het tempo hoog. Zo worden enkele klimmers overboord gegooid. Groenewegen en De Lie moeten lossen. 
Nog 15 km: laatste klimmetje
Nog 16 km: vijftal
Remco Evenepoel en Matteo Jorgenson krijgen het gezelschap van Egan Bernal en Victor Campenaerts. Ver rijden ze niet maar dit is toch al een signaal van de Kleine van Schepdaal.  
Nog 18 km: vier seconden boni voor Evenepoel
De man van Soudal-Quick Step moet in Matteo Jorgenson zijn meerdere erkennen maar pakt wel vier boniseconden. Egan Bernal pakt ook twee seconden mee. De Spanjaard Jorgenson wil wel koersen en hij trekt samen met onze landgenoot door. 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen