AAN DE START. Remco Evenepoel verwacht oorlog in openingsrit Parijs-Nice, Jasper Stuyven: “Hedendaagse wielrennen kan soms verrassend zijn”

Zondagmiddag vecht Remco Evenepoel in Parijs-Nice een mogelijk eerste duel uit met Primoz Roglic, een van zijn grootste rivalen in de Tour de France. De renners wacht een geaccidenteerde en vooral nerveuze etappe, waarvan wel verwacht wordt dat die in een massasprint eindigt. Lees hier wat de protagonisten vooraf te vertellen hadden.

Marnix Taes, Hugo Coorevits en Cédric Van Mol

Remco Evenepoel voor Parijs-Nice: “Eerste grote stap richting Tour”

“Het is altijd leuk om te koersen tegen Primoz Roglic. Je weet nooit wat je moet verwachten. Hij is altijd aan het klagen over zijn zere benen, om uiteindelijk bijna elke rit te winnen. Hij is een leuke renner en een legende van het moderne wielrennen. Hoe we hem gaan verslaan is ook binnen de ploeg nog een onbeantwoorde vraag. We gaan wel zien. Ik heb deze winter stappen gezet. We moeten geloven in onze eigen kwaliteiten en plannen en proberen om in bepaalde etappes toe te slaan.”

“Parijs-Nice is de eerste grote stap richting de Tour. Een leuke eerste test ook. Ik ga zoveel mogelijk proberen ontdekken en voor het best mogelijke resultaat gaan.”

“Vandaag wordt het oorlog. De finale zal lekker opengebroken worden. Het zal een open koers zijn en ik verwacht allesbehalve een massasprint. Met de hectische finale is het niet onverstandig om zelf initiatief te nemen. We hebben zeker plannen besproken om zelf iets te proberen. Als de situatie zich er niet toe leent, gaan we niks doen, maar als het kan, waarom niet? Of ik meesprint zal afhangen van met hoeveel we naar de meet gaan. Als dat met een man of vijf is, zal ik sprinten voor de overwinning, maar in de massasprint ga ik mij niet mengen tegen mannen als Pedersen en Matthews. Daar ben ik niet rap genoeg voor. De laatste helling biedt mogelijkheden om weg te rijden tot aan de finish. Het is echt lastig en zeer steil in het begin, met een lange uitloper volgens Véloviewer. Het is misschien wel een verkorte versie van de Roche au Faucons. De helling ervoor is een iets makkelijkere versie van La Redoute, maar wel van dezelfde afstand. Het zal dus niet gemakkelijk worden. Er liggen ook bonificatieseconden dus het zal sowieso koers zijn.” (HC)

Arnaud De Lie: “Niet 100% na val in Le Samyn”

“Ik voel me goed, maar het is voor mij ook een vraag hoe de conditie en het gevoel op de fiets zijn na mijn val in Le Samyn. Ik heb geen pijn meer, maar het is sowieso geen fijn gevoel om te rijden na een valpartij.”

De Lie ziet zichzelf niet als topfavoriet voor de dagzege, “Zonder mijn val zou ik misschien een van de topfavorieten zijn, maar we zullen zien hoe de koers verloopt. Het zou een opluchting zijn om hier mijn eerste overwinning van het seizoen te behalen. In de Omloop was ik al een van de sterkere renners in koers. Er ligt veel druk op mij, maar ik lig er niet wakker van of ik vandaag win of een andere dag. De conditie is er, dus de eerste overwinning zal snel volgen.”

Of die eerste overwinning vandaag komt, valt te zien. “De finale lijkt wat op die van een klassieker, er is kans op waaiers en er is een helling. Het zal sowieso een mooie koers worden. Als ik mij 100% voel, zal ik meesprinten, maar aan 90% ga ik geen risico’s nemen.”

“Of het morgen makkelijker zal zijn voor mij? Als er geen zijwind is en minder kans op waaiers, zal morgen inderdaad iets minder hectisch worden dan vandaag, al zal er ook de nodige stress zijn om goed gepositioneerd te zitten voor de spurt morgen. Mads Pedersen is favoriet, hij is in topvorm en heeft hard gewerkt. Hij zal er staan.”

Oliver Naesen: “Wil hier opnieuw een conditieboost opdoen”

Oliver Naesen is verbaasd dat er geen wind staat. “Traditiegetrouw zijn de eerste twee dagen in Parijs-Nice altijd twee waaierdagen, maar nu staat er geen wind. Vandaag zou ik een hele lijst kunnen opnoemen van wie hier allemaal zou kunnen winnnen: Olav Kooij, Mads Pedersen, Arnaud De Lie en binnen de ploeg natuurlijk Sam Bennett. Met Bennett willen we voor de sprint gaan en met Felix Gall hebben we grote klassementsambities. Ik wil hier zoals ieder jaar een conditieboost opdoen, maar echt uitslagen rijden zit er als klassieke renner hier niet in. Ik zit bovendien in een Franse ploeg, dus Parijs-Nice is een van de drie belangrijkste koersen van het jaar. het is dus geen stage hier.”

Jasper Stuyven: “Verwacht een massasprint, maar hedendaags wielrennen kan soms verrassen”

Jasper Stuyven zal vooral in dienst moeten rijden van Mads Pedersen. “Voor type renners als ik is het altijd moeilijk om prijs te rijden in dit soort rittenkoersen. Ik wil vooral met een goed gevoel rondrijden en mijn goede vorm bevestigd zien. Zaterdag in de Omloop was ik bij de betere renners in koers, zondag in Kuurne niet, maar daar werd ik beloond voor mijn doorzettingsvermogen. Vorig jaar had ik heel veel pech, maar wel een goed gevoel, dus bij een mindere dag een klein resultaat rijden mag ook al eens. Vandaag verwacht ik wel een massasprint door het typisch nerveuze en heuvelachtige karakter van deze eerste rit, al is het hedendaagse wielrennen soms verrassend. Misschien zal Evenepoel wat bonificatieseconden willen pakken, maar ik weet niet of hij dan zal doorzetten. Roglic is wat conservatiever en er zijn ook geen Laporte, Van Aert of Benoot om alle registers open te trekken.”

Fabio Jakobsen: “Mads Pedersen en Arnaud De Lie zijn favoriet vandaag”

Fabio Jakobsen houdt voorlopig de druk af voor zijn nieuwe werkgever dsm-firmenich PostNL. “Het wordt kaantje boord voor mij vandaag. Als het een wandeletappe is tot aan de voet van de Cote d’Herbeville (2,6 km a 5,1%), dan schat ik mezelf wel hoog in. Maar dit is Parijs-Nice en hier worden geen etappes aan wandeltempo afgewerkt. Met Nils Eekhoff kunnen we nog een andere renner acter de hand houden, maar ik hoop zo ver mogelijk te geraken. Renners als Arnaud De Lie en Mads Pedersen zijn favoriet voor vandaag. Morgen krijg ik misschien wel de grootste kans. Tijdens de andere dagen probeer ik de ploeg zo goed mogelijk te helpen en focus ik me op mijn trainingen.”

Kaden Groves: “Verwacht vuurwerk van de klimmers”

Kaden Groves wacht nog op zijn eerste zege van 2024. “We staan hier met een sterk team aan de start. Ik krijg de lead-out, die me naar de overwinning bracht in de Volta Limburg Classic, dus ik heb wel degelijk vertrouw in de jongens. Zelf ga ik me vandaag zo veel mogelijk proberen sparen, constant in goede positie rond proberen rijden en zo fris mogelijk proberen blijven. Bij de tussensprints verwacht ik vuurwerk van de klimmers, vooral van ploegen, die niet zo goed zijn in de ploegentijdrit. Op deze wegen en in deze weersomstandigheden kunnen verwacht ik geen waaiers door het gebrek aan wind, maar er kunnen wel gaten vallen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer