CD&V houdt voet bij stuk: kans klein dat regels rond abortus of euthanasie nog voor verkiezingen worden aangepast

De kans dat de huidige federale regering voor de verkiezingen van 9 juni een akkoord bereikt over de abortus- en euthanasieregels is klein. Dat blijkt uit een debat tussen de 4 Vlaamse Vivaldi-partijvoorzitters in "De zevende dag" op VRT 1. CD&V blijft op de rem staan.

De voorzitters van CD&V, Vooruit, Open VLD en Groen kruisten de degens onder meer over migratie, koopkracht en het cordon sanitaire, maar op geen enkel moment laaiden de emoties zo hoog op als tijdens het debat over abortus en euthanasie. 

Waar gaat dit over?

Zowel rond abortus als euthanasie bestaat al jarenlang onenigheid binnen het federaal parlement. In beide gevallen is er een meerderheid, maar geeft CD&V niet thuis.

Wat abortus betreft, zijn zowel Open VLD, MR, Groen, Ecolo, Vooruit als PS het er – samen met een groep experten – over eens dat de abortustermijn moet worden opgetrokken tot 18 weken en dat de 6 dagen bedenktijd kan worden afgeschaft. CD&V houdt vast aan maximaal 14 weken.

Ook over euthanasie zeggen experten al jarenlang dat de wet moet worden versoepeld. Momenteel is die alleen toegelaten bij mensen die wilsbekwaam zijn, waardoor personen met dementie uit de boot vallen. Eerder deze week gaf Mahdi te kennen over een versoepeling van de euthanasiewet te willen praten – zij het onder strenge voorwaarden.

De teneur aan tafel was duidelijk: Open VLD, Vooruit en Groen zijn absolute voorstanders van soepelere regels. "Wat ons betreft: ga ervoor", klinkt het bij liberaal voorzitter Tom Ongena. "We moeten mensen de mogelijkheid geven om de regie over hun eigen levenseinde in handen te houden. Als je aan je bed gekluisterd bent en je kinderen niet meer herkent, moet je voor euthanasie kunnen kiezen."

Dezelfde mening horen we bij Groen-voorzitter Nadia Naji. "Er is in het regeerakkoord afgesproken dat er eerst een advies van een expertengroep moest komen. Dat advies ligt er, we kunnen een beslissing nemen. We willen mensen keuzevrijheid bieden en hebben nu nog een kans om dat te verwezenlijken. Geef ons de mogelijkheid om dat te doen", vraagt ze vlakaf aan coalitiepartner Sammy Mahdi van CD&V. 

Daarmee doelt ze op de alternatieve meerderheid die de regeringspartijen met de radicaal-linkse oppositiepartij PVDA kunnen vormen om de versoepelingen goed te keuren.

Vertragingsmanoeuvres

Mahdi wil echter niet beloven dat zijn partij geen vertragingsmanoeuvres zal bovenhalen. Dat kan hij doen door bijvoorbeeld met het Vlaams Belang en de N-VA naar de Raad van State te trekken. In dat geval lijkt de kans klein dat er voor 8 mei, wanneer het parlement wordt ontbonden, nog een beslissing kan worden genomen.

"Hebben we het over abortus en euthanasie, of willen we een tapijtenhandel organiseren", bijt Mahdi terug. "Als het over abortus gaat, hebben we het decriminaliseren van de vrouw, het inkorten van de bedenktijd en het verruimen van het aantal weken van 12 naar 14 op tafel gelegd."

"In het regeringsakkoord staat dat we in consensus beslissen en dat er rekening moet worden gehouden met de partij die er de meest voorzichtige lezing op nahoudt", zegt Mahdi voort. "Anders kunnen we op andere thema’s, de wet op de kernuitstap bijvoorbeeld, ook vrij gaan stemmen."

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere vindt de houding van Mahdi in het euthanasiedebat weinig respectvol. "Eerst zet u de deur open om het debat te voeren, onmiddellijk daarna wilt u weer adviezen. Dat is exact hetzelfde als wat er in de abortuskwestie is gebeurd: er waren adviezen, er was consensus, en u heeft die in de vuilnisbak gegooid."

BEKIJK het debat van partijvoorzitters over euthanasie in De Zevende Dag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen