© BELGA

Jef Van den Bergh (CD&V) stopt met nationale politiek na jarenlange strijd voor verkeersveiligheid: “Een positieve keuze”

Kalmthout -

Kalmthouts parlementslid voor CD&V Jef Van den Bergh is aan zijn laatste maanden in de nationale politiek bezig. Van den Bergh zal zich op de lokale politiek en een nieuwe uitdaging focussen. Hij heeft het over “een positieve keuze”.

Sam Reyntjens

De 50-jarige Van den Bergh is al jaren het gezicht van de CD&V als het over verkeersveiligheid en mobiliteit gaat. Zondagochtend zat hij nog aan de tafel van De Zevende Dag op VRT1 voor een debat over verkeersveiligheid en alcohol in het verkeer. Zijn passage was er geen van een politicus in campagnemodus, want Van den Bergh stopt met de nationale politiek. Een beslissing die hij een jaar geleden al nam.“Vorig jaar ben ik 50 geworden, ik vind dit een goed moment om mooi en positief af te ronden.”

“Ik ben twintig jaar parlementslid, dat vraagt wel wat van een mens. Ik was vaak bezig met verkeersveiligheid, dat is natuurlijk ook een emotioneel thema. Onder meer door het contact met slachtoffers”, reageert Van den Bergh. “Ik heb het altijd graag en met overtuiging gedaan, een van mijn eerste wetsvoorstellen ging over het alcoholslot.”

Van den Bergh strijdt ook al jaren voor een rijbewijs met punten. Dat het uitblijven daarvan een reden is om te stoppen met nationale politiek, wilde hij zo niet gezegd hebben. “Ik heb een aantal steentjes kunnen verleggen, maar een aantal grote inderdaad niet”, zei hij op VRT1. “Die ongevallen hakken er soms wel in, daar word je wat ontmoedigd van. Op maandag na zo’n ongeval is iedereen het er over eens dat er stappen gezet moeten worden, niemand is tegen verkeersveiligheid. Maar na een paar dagen vermindert dat. Laat ons nu toch eens écht doorpraten.”

LEES OOK. Nicolas en Stijn overleefden zwaar ongeval, en pleiten voor alcoholslot: “Ik besef dat ik op geleende tijd leef”

In 2013 in de commissie Infrastructuur.© Bart Dewaele

“Stijl is veranderd”

Het afscheid van de nationale politiek heeft ook te maken met de veranderingen van het politiek bedrijf doorheen de jaren. “De stijl is veranderd, maar het is niet zo dat ik ga lopen. Op lokaal niveau wordt anders gewerkt, er is meer verbinding over de partijgrenzen heen en ik ben iemand van nuances.”

De Kalmthoutse schepen zal in juni nog onderaan op de verkiezingslijst staan, maar zal niet meer in het parlement zetelen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zal hij wel met ambitie opkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen