Steunbetuiging aan Vladimir Poetin in Tiraspol, de hoofdstad van het niet erkende land Transnistrië.
Volledig scherm
PREMIUM
Steunbetuiging aan Vladimir Poetin in Tiraspol, de hoofdstad van het niet erkende land Transnistrië. © AFP

Waarom Oekraïne heimelijk hoopt dat Transnistrië bij Rusland wordt gevoegd en Poetin dat dus niet gaat doen

De vrees bestaat dat Rusland weldra weer een stukje van Europa annexeert: Transnistrië, een rafel grond die ingeklemd zit tussen Oekraïne en Moldavië. Transnistrië zelf is vragende partij om bij het rijk van Poetin te horen. Maar die heeft goede redenen om daar niet op in te gaan - voorlopig althans. Eén van die redenen is een munitiedepot dat in Transnistrië ligt. Op anderhalve kilometer van de Oekraïense grens. Het grootste van Europa, zo wordt zelfs gefluisterd. Maar waarom houdt dat Poetin dan tegen?

6 reacties

  • Evan De Jongh

    2 maanden geleden
    De beproefde tactiek van de Russen, je werpt de huidige leiders omver, je installeert enkel Russisch gezinde politiekers die dan later om hulp van Rusland gaan smeken. Ze worden overgenomen door Rusland en Moskou installeert zijn eigen mensen, al diegene die om hulp van Poetin gesmeekt hebben hoor of zie je niet meer. De meeste politici ginder (en hier ook) denken maar aan één ding, hoe kunnen ze aan de macht komen en blijven. Als ze dan een deal met de duivel moeten sluiten zullen ze dat doen.
  • Danny Govaerts

    2 maanden geleden
    Dit lijkt op bedrog: waarom zou Oekraïne hopen dat grond die km van de Russische grens binnen Oekraïense grond gebied ligt, Russisch grond gebied wordt. Zo Rusland ook hier een landbrug heen wil over Odessa nee denk het niet. Dit stuk hoort bij Moldavië, en moet zo ook bezien worden door Europa. Moldavië moet nu het nog kan onder Navo beveiliging genomen worden, net zo als Zweden voor het lid kon worden. Moldavië is niet in oorlog ( nog niet)
  • Bart Vermeulen

    2 maanden geleden
    Dan pakt hij dat in op het moment dat hij het nodig heeft, nu direct al inpakken is onnozel...
  • wim CLAES

    2 maanden geleden
    Transnistrie is al jaren afgescheurd van Moldavië, heeft eigenlijk een (pro) Russisch bestuur en er zitten duizenden Russische militairen. Als dit geen enclave wordt, zal de oorlog duren tot er een doorgang is gemaakt, en gaat Ukraine zijn kustgebied verliezen tot op een natuurlijke grens. Geen zaken mee, maar de bevolking is hier het slachtoffer van een oorlog tussen politici en hun grootmachten,een oorlog in leven gehouden voor de wapenindustrie
  • Kristine Delacourt

    2 maanden geleden
    Alleen Poetin weet wat Poetin gaat doen.