Het schip toen het nog aan het zinken was
Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Vrachtschip dat zonk door aanval Houthi-rebellen kan "ongeziene milieuramp" veroorzaken in Rode Zee

Het vrachtschip Rubymar dat na een aanval van Houthi-rebellen gezonken is in de Rode Zee kan "een ongeziene milieuramp veroorzaken". Het schip bevat naar schatting 21.000 ton kunstmest, wat een groot risico vormt voor de plaatselijke mariene habitats. In de buurt zijn onder meer koraalriffen te vinden en is er een rijk onderwaterleven.

Op 18 februari werd het vrachtschip Rubymar geraakt door raketten afgevuurd door Houthi-rebellen in Jemen. De Houthi's hebben hun vizier gericht op de commerciële scheepvaart in de Rode Zee om de westerse economie te dwarsbomen, een vergelding voor de oorlog in Gaza en de steun die Israël daarbij krijgt.  

De Rubymar, die ingeschreven is in de Britse havenstad Southampton, werd zwaar beschadigd en begon een tiental dagen geleden water te maken op het grensgebied tussen de Golf van Aden en de Rode Zee. In tegenstelling tot berichten van de Houthi-rebellen kon het schip oorspronkelijk nog blijven ronddobberen, maar gisteren is het dan uiteindelijk toch gezonken.

De Rubymar heeft naar verluidt 21.000 ton kunstmest aan boord op basis van ammoniumnitraat. Bovendien lekt er ook brandstof uit het schip. Ahmed Awad Bin Mubarak, lid van de internationaal erkende regering in Jemen, noemde het zinken van het schip "een milieucatastrofe die Jemen en omgeving nog nooit hebben meegemaakt".

De VS gaf deze foto vrij van de gezonken Rubymar.

Koraal en mangroves

De milieuorganisatie Greenpeace liet weten dat er "meteen actie moet worden ondernomen om een milieuramp in de Rode Zee te vermijden". De gevolgen zouden immers groot kunnen zijn, zowel voor koraal als voor mangrovebossen of andere zeefauna en -flora. Ook plaatselijke gemeenschappen aan de kust van Jemen (de havenstad Mocha ligt zo'n 65 km verderop, red.) zouden een impact kunnen ondervinden. 

Wanneer de mest in het water terechtkomt, zou dat tot overvloedige algengroei kunnen leiden die bijzonder veel zuurstof wegtrekt. Daardoor zou ander zeeleven een grote impact kunnen ondervinden. 

Amerikanen wijzen op bijkomend gevaar

Ook de Amerikanen hebben het over een milieurisico voor de Rode Zee, en wijzen op het gevaar van het wrak voor andere schepen op de drukke route.

De Houthi's zelf hebben intussen laten weten dat ze van plan zijn om onverminderd door te gaan met hun aanvallen. Hussein al-Ezzi, die deel uitmaakt van de door Houthi's geïnstalleerde regering, liet op Twitter weten dat ze "nog meer Britse schepen gaan aanvallen". Ze eisen onder meer dat er veel meer hulpkonvooien worden toegelaten in de Gazastrook. 

Meest gelezen