Ook gevangenis van Brugge gaat geen gedetineerden meer aannemen

© BELGA

Ook de gevangenis van Brugge zal geen nieuwe gedetineerden meer aannemen die voorzien waren voor andere gevangenissen. Eerder maakten ook de gevangenissen van Hasselt, Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Leuven-Hulp bekend geen nieuwe gevangenen aan te nemen.

mts
Bron: BELGA

De actie die zaterdag van start ging in de gevangenis van Hasselt en waarbij het personeel geen nieuwe gedetineerden meer wil aannemen wegens de overbevolking, breidt uit naar steeds meer andere gevangenissen.

Zondagvoormiddag werd duidelijk dat ook de gevangenissen van Antwerpen, Mechelen en Turnhout geen nieuwe gedetineerden meer aannemen. Later zondag kwamen daar ook de hulpgevangenis van Leuven en die van Brugge dus bij. In die laatste gaat het wel enkel om de gedetineerden die normaal voorzien waren voor andere gevangenissen, zegt Alain Blancke van de christelijke vakbond ACV.

De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend voor een 24 urenstaking in de Belgische gevangenissen vanaf 14 maart om 22 uur, om de overbevolking in de Belgische gevangenissen aan te kaarten. Maandag staat naar aanleiding van die stakingsaanzegging een overleg gepland met het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), aldus ACV. 

De vakbond verwijst naar “het gebrek aan adequate maatregelen” om onmiddellijk het bevolkingscijfer in de gevangenissen te doen dalen. “De veiligheid in de penitentiaire inrichtingen is niet meer te garanderen.”

Voorts eisen de bonden dat minister van Justitie Paul Van Tigchelt aanwezig zal zijn bij het overleg dat er zou moeten komen naar aanleiding van de stakingsaanzegging. 

Matras op de grond

In januari was er nog een 24 urenstaking in de Belgische gevangenissen. Bovendien volgde in februari onder meer een actieweek in Vlaanderen, met stakingen per gevangenis.

Zaterdag bleek al uit cijfers van de federale overheidsdienst Justitie dat er op 1 maart sprake was van 12.316 gedetineerden voor 10.743 plaatsen, waardoor er in verhouding ongeveer 15 procent meer gedetineerden zijn ten opzichte van de capaciteit. Op 1 maart 2023 was er nog sprake van 11.402 gedetineerden voor 9.755 plaatsen of een overbevolking van bijna 17 procent.  

Begin maart sliepen 250 gedetineerden op een matras op de grond in de gevangenissen in het noorden van het land, ondanks dat het Gevangeniswezen tot op heden meer dan 281 bedden plaatste.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen