Overgewicht en diabetes

Na Ozempic nu ook tekort aan tweede diabetesmedicijn

Trulicity.© ap

Omdat de vraag naar Ozempic zo groot is, bij patiënten met diabetes en/of met obesitas, wijken artsen uit naar Trulicity, een gelijkaardig diabetesmedicijn. Maar ook de bevoorrading van dat spuitje loopt spaak.

Maxie Eckert

De rush op Ozempic heeft veel diabetespatiënten kwaad gemaakt. Het werkzame bestanddeel, semaglutide, helpt mensen met overgewicht bij het afvallen. Diabetespatiënten, voor wie Ozempic in de eerste plaats is ontwikkeld, werden de dupe van de hype. Tot vandaag is er daardoor een ernstig tekort van het medicijn. Nu zijn er ook tekorten van een tweede medicijn voor diabetespatiënten: Trulicity. Het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) spreekt, net als bij Ozempic, van een “kritieke onbeschikbaarheid” omdat er geen alternatief is voor het middel.

Trulicity zit in een voorgevuld spuitje, net als Ozempic. De werkzame stoffen van Trulicity (dulaglutide) en Ozempic (semaglutide) lijken ook op elkaar. De stoffen imiteren allebei GLP-1, een hormoon dat in de darmen gevormd wordt zodra er via voedsel koolhydraten arriveren. GLP-1 zet de alvleesklier aan tot de productie van insuline, zodat de bloedsuiker onder controle blijft.

Is Trulicity het nieuwe Ozempic? “Nee, het is niet zo dat mensen met obesitas uitwijken naar Trulicity omdat Ozempic niet meer aan iedereen mag worden voorgeschreven”, zegt Luc Van Gaal, professor emeritus endocrinologie aan het UZ Antwerpen. “Trulicity wordt uitsluitend voorgeschreven aan patiënten met diabetes. Maar omdat de vraag naar Ozempic zo groot is, wijken artsen bij hun patiënten met diabetes uit naar Trulicity. De rush op Ozempic werkt het tekort van Trulicity dus onrechtstreeks wel in de hand.”

Ozempic.© ap

In andere Europese landen waren er volgens het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) vorige herfst al tekorten van Trulicity door de gestegen vraag naar het medicijn.

De hype rond Ozempic als middel om af te vallen blijft stress veroorzaken bij diabetespatiënten, zegt Inge Everaert, stafmedewerker bij de Diabetesliga. “En niet alleen bij patiënten, ook bij de apothekers en artsen die wanhopige patiënten voor zich hebben en oplossingen moeten zoeken. De situatie is nu helemaal anders dan enkele jaren geleden. Toen waren er nooit grote problemen met diabetesmedicijnen. Intussen zijn de farmabedrijven hun productie aan het opschalen, maar dat duurt natuurlijk even.”

Tot december “beperkt beschikbaar”

In België zijn verschillende injectiepennen met Trulicity op de markt met verschillende dosissen van het geneesmiddel. Volgens het FAGG is één specifieke injectiepen met Trulicity vandaag volledig onbeschikbaar en andere nog zeker tot midden december “beperkt beschikbaar”. Omdat het gaat om een “essentieel” geneesmiddel, waarvoor geen alternatief voorhanden is, mogen apothekers geen al te grote voorraad inslaan en aan patiënten hoogstens de hoeveelheid voor één maand meegeven.

De tekorten van de diabetesmedicijnen roepen de vraag op of de maatregelen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wel zo doeltreffend zijn. Vorige herfst besliste Vandenbroucke dat Ozempic niet meer aan iedereen mag worden voorgeschreven. Patiënten met diabetes krijgen het middel nog wel, maar patiënten met obesitas komen er alleen nog voor in aanmerking als ze aan ernstige obesitas lijden (BMI minstens 35) of aan obesitas (BMI minstens 30) in combinatie met een aandoening die aan het gewicht gelinkt is.

Van Gaal: “Een behandeling met Ozempic wordt nu effectief minder opgestart voor patiënten met obesitas dan vóór die maatregel. Maar de druk op Ozempic en ook Trulicity zal hoog blijven tot Wegovy eindelijk op de markt komt. Dat middel bevat dezelfde werkzame stof als Ozempic, maar is expliciet voor patiënten met obesitas goedgekeurd. Ik vrees dat we in België nog tot het najaar op Wegovy moeten wachten.”