© tvo

Hun doelwit was Brusselse concertzaal, de datum was al concreet: dit weten we over tieners die terreuraanslag planden

Brussel, Ninove -

De vier tieners die zondagochtend door de federale politie van hun bed werden gelicht omdat ze mogelijk een aanslag planden, hebben de nacht bij de politie doorgebracht. Ze worden op maandag voorgeleid. De vier spraken over een optreden in een Brusselse concertzaal dat ze viseerden.

Cedric Lagast
Bron: Eigen berichtgeving

De federale politie viel zondagochtend op vier adressen binnen, op zoek naar vier tieners. De staatsveiligheid zou hen volgens onze informatie onlangs op het spoor zijn gekomen. Ze zijn tussen de 15 en de 18 jaar oud. Ze wonen ver van elkaar verspreid: de jongste woonde in het Oost-Vlaamse Ninove, en de oudste in Luik. De andere twee woonden in Brussel en in Charleroi. De Franstalige jongeren waren elkaar dan ook tegengekomen in een online chatgroep, op een applicatie zoals Telegram.

Uit die gesprekken kon opgemaakt worden, dat ze geradicaliseerd waren. Daarbij lieten ze ook de naam ‘Islamitische Staat’ vallen. Hoewel de terreurorganisatie sinds eind 2017 lijkt te zijn weggedeemsterd, is ‘ISIS’ nog steeds een merknaam bij radicale jongeren.

Daarbij voerden ze ook gesprekken over het plegen van een terreuraanslag. Daarbij werd een doelwit vermeld, in ons land. De vier spraken ook over een concrete datum. Ze hadden het onder meer over een optreden dat ze viseerden, in een Brusselse concertzaal.

Bluf of concreet plan?

Het was zeer moeilijk om in te schatten of het om bluf van een groepje tieners ging, dan wel of ze een zeer concreet plan hadden. Maar omdat de vooropgestelde datum dichterbij kwam, werd zondagochtend door het gerecht beslist om hen preventief op te pakken.

“In zo’n situatie grijpen we in. Liever te vroeg, dan te laat”, aldus het federaal parket.

“De vier worden verdacht van deelname aan een terroristische groep, en van het voorbereiden van een terroristische aanslag”, zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket.

De veiligheidsdiensten telden vorig jaar 41% meer extremistische dreigingen. De terreuraanslag door Abdesalem Lassoued (foto) was één van 332 dreigingen.© if

Bij de huiszoekingen werden geen wapens of explosieven aangetroffen. De vier werden zondag een hele dag ondervraagd door de federale gerechtelijke politie van Luik, en ze zullen zondagnacht in een cel doorbrengen. De 18-jarige Luikenaar zal allicht maandag voor de onderzoeksrechter verschijnen. Zijn drie kompanen zullen wellicht voor de jeugdrechter komen.

“Geen verrassing”

De jongste was amper 15 jaar oud, en woonde sinds deze zomer in Ninove. Zijn woning daar werd doorzocht, maar hijzelf werd opgepakt bij een andere verdachte thuis in Brussel. Dat er zo’n jonge tieners betrokken raken in een terreurcomplot, is geen verrassing voor de veiligheidsdiensten.

Het OCAD, het Belgische orgaan voor dreigingsanalyse, waarschuwde vorige week nog dat er in 2023 maar liefst 41% meer dreigingen waren die verband hielden met terrorisme of extremisme. Ze telden 332 dreigingsmeldingen. Ongeveer 7% van die dreigingen was ernstig. De moordaanslag door Abdesalem Lassoued op twee Zweedse toeristen, was daar één van.

Steeds jonger

De staatsveiligheid (VSSE) waarschuwde begin dit jaar in haar jaarrapport dat er steeds meer minderjarigen voorkomen in dossiers met betrekking tot ideologisch extremisme. “Ze lijken ook steeds jonger te worden”, concludeert het rapport. “Waar enige tijd geleden 17- of 18-jarigen in onderzoeken verschenen, springen nu ook jongeren van pakweg 16 jaar en zelfs 15 jaar in het oog. Al gaat het hier om erg beperkte cijfers.”

“De meeste dossiers gaan over jongeren die online radicaliseren, of anderen aanzetten tot haat en geweld. In een aantal gevallen uiten deze minderjarigen bedreigingen via anonieme accounts op sociale media. Na identificatie en onderzoek blijkt dat het vaak gaat om mensen die niet de intentie hadden om zelf tot geweld over te gaan. In een beperkt aantal gevallen was die intentie er wel, en lichtte de VSSE de gerechtelijke autoriteiten in.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer