JJustitie

Hoge Raad voor Justitie stelt fraude vast bij magistratenexamen

© anp/Hollandse Hoogte/Laurens van Putten

De Hoge Raad voor de Justitie heeft een geval van fraude bij een magistratenexamen ontdekt: een lid van de examencommissie, zelf een magistraat en lid van de Hoge Raad voor de Justitie, had de opgave vooraf bezorgd aan een kandidaat. Die is het kind van twee andere magistraten.

belga

De Hoge Raad heeft het dossier zondag aan de procureur-generaal van Gent overgemaakt met de vraag een strafrechtelijk onderzoek op te starten.

De bal ging aan het rollen na geruchten en een melding rond fraude. De Hoge Raad voor de Justitie stelde daarop een onderzoek in naar het verloop van het Nederlandstalig magistratenexamen strafrecht van januari dit jaar. De voorbije dagen kwam aan het licht dat een lid van de examencommissie, zelf een magistraat en lid van de Hoge Raad voor de Justitie, de opgave vooraf bezorgd had aan een kandidaat. Het jurylid zou de kandidaat ook op de hoogte gehouden hebben van subtiele wijzigingen aan de opgave in de dagen voorafgaand aan het examen. Een bijkomend element is dat de kandidaat kind is van twee andere magistraten, zo legt de Raad in de mededeling uit.

De kandidaat en het jurylid hebben de fraude intussen toegegeven in een gesprek met de overige leden van de examencommissie. Het jurylid nam ook meteen ontslag uit de Hoge Raad voor de Justitie.

De examencommissie heeft beslist de schriftelijke proef strafrecht en verbintenissenrecht, afgelegd in januari 2024, nietig te verklaren. Om geen vertraging op te lopen bij de selectie van nieuwe magistraten wordt op korte termijn een nieuwe examenkans aan de deelnemers geboden, waaruit de betrokken kandidaat wordt uitgesloten.

Het betrokken jurylid zetelde de afgelopen drie jaar in meerdere examencommissies. Op dit moment kan niet worden uitgesloten dat ook andere kandidaten over voorkennis beschikten. Dat zal het strafonderzoek moeten uitwijzen, aldus nog de Raad voor de Justitie.

“Wij zijn diep geschokt en teleurgesteld dat de fraude kon gebeuren”, zegt Hilde Melotte, voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie, in de mededeling. “Wij hebben daarom in onze melding aan de procureur-generaal van Gent gevraagd om zijn onderzoek zo breed mogelijk te voeren.” De Hoge Raad voor de Justitie zal zijn volledige medewerking verlenen aan alle mogelijke onderzoeken.