Topmagistraat riskeert schorsing en celstraf na gesjoemel met magistratenexamen

Gent -

Een vooraanstaande Oost-Vlaamse magistraat heeft bekend dat hij sjoemelde bij het magistratenexamen. Hij speelde de examenvragen door aan de zoon van een collega, die ook magistraat wilde worden. Hij riskeert een zware sanctie, en zelfs een celstraf.

Cedric Lagast
Bron: Eigen berichtgeving

Wie in België parketmagistraat wil worden om als procureur mee de wet toe te passen, moet daarvoor een toelatingsexamen afleggen bij de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ). Ook in januari trok een groep advocaten nog naar de HRJ, om het gevreesde examen strafrecht af te leggen. Eén op drie kandidaten bleek achteraf geslaagd.

Maar de HRJ kreeg daarna ook geruchten te horen over fraude, en stelde een onderzoek in. Een van de juryleden, een Gentse advocaat-generaal, bekende dat hij de vragen vooraf had doorgespeeld aan een van de kandidaten. Het jurylid zou de kandidaat in de dagen erna ook op de hoogte gehouden hebben van subtiele wijzigingen aan de opgave. De kandidaat in kwestie is de zoon van twee andere, bevriende magistraten van de advocaat-generaal.

“Na zijn bekentenis nam het jurylid meteen ontslag uit de Hoge Raad”, zegt de HRJ in een persbericht.

Celstraf

Het gebouw van het parket-generaal in Gent. Daar is de sjoemelde magistraat voorlopig niet meer welkom.© Google Streetview

De HRJ heeft het dossier nu doorgeven aan het Gentse parket-generaal. “Het is nu aan de procureur-generaal om een tuchtprocedure op te starten, en eventueel een strafonderzoek.”

De betrokken advocaat-generaal is volgens onze informatie meteen op non-actief gezet. Hij mag zich de komende weken niet vertonen op het parket-generaal. Hij riskeert een tuchtstraf, die kan variëren van een terugzetten in graad, tot een schorsing van een jaar.

Maar de advocaat-generaal riskeert ook een strafrechtelijke vervolging: artikel 458 van de strafwet zegt dat wie zijn beroepsgeheim schendt, een celstraf riskeert van een tot drie jaar.

“Het jurylid zetelde drie jaar in meerdere examencommissies. Er kan niet worden uitgesloten dat ook andere kandidaten over voorkennis beschikten”

Hoge Raad voor de Justitie

“Krachttermen”

“Wij zijn diep geschokt en teleurgesteld dat de fraude kon gebeuren. De context waarin dat kon gebeuren, is voor ons een verzwarend element. Tijdens het onderzoek zijn de voorbije uren ook bij ons tal van krachttermen gevallen”, zegt de HRJ in een persbericht.

Het bewuste examen is nietig verklaard, en moet worden overgedaan. De magistratenzoon wordt uitgesloten. “Maar het jurylid zetelde drie jaar in meerdere examencommissies. Er kan niet worden uitgesloten dat ook andere kandidaten over voorkennis beschikten. Dat zal het strafonderzoek dat nu allicht volgt, moeten uitwijzen”, zegt de HRJ.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER