Kurt De Pooter van RS Bikes uit Pulderbos met een elektrische gravelbike van het merk Scott, het neusje van de zalm.© kma

Koersfietsen met ingebouwd motortje in opmars: “Zo kan iedereen de Mont Ventoux beklimmen”

Zandhoven -

In evenementenhal De Populier in Zandhoven kwamen zondag honderden liefhebbers naar de tiende beurs voor elektrische fietsen van Pasar. De Cancellara-trend is in opmars. Niet alleen bij de gewone fietsen, maar ook bij de koersfietsen zit het elektrisch rijden in de lift. “Iedereen kan zo de Mont Ventoux beklimmen”, zegt Kurt De Pooter van RS Bikes uit Pulderbos.

Kristin Matthyssen

Toen Pasar tien jaar geleden met de elektrische fietsenbeurs begon in de Hoge Schuur van CM-domein Hooidonk, lokte het evenement 1.600 bezoekers. Nu was het rustiger, omdat de meeste mensen intussen al een e-bike hebben. Sommigen komen nu zelfs al voor hun tweede kijken. Bij de eerste beurzen was het vooral nog iets voor de oudere generatie, terwijl nu zeven op de tien elektrisch fietst.

“We merken dat er meer vraag is naar informatie over elektrische bakfietsen en speedpedelecs”, vertelt Paula Henderickx van Pasar. “We zullen zien hoe we dat bij de volgende beurzen verder kunnen uitbouwen.”

Kurt De Pooter (43) van RS Bikes uit Pulderbos was voor het eerst aanwezig. Hij verkoopt vooral mountainbikes en racefietsen. En ook wel wat stadsfietsen. In zijn segment komt de elektrische fiets meer en meer opzetten.

“Ik heb bijvoorbeeld een elektrische gravelfiets van het merk Scott bij, met een carbon frame. De batterij is volledig ingebouwd. Het motortje zit onderaan. Je ziet het niet. Deze fiets is het neusje van de zalm omdat hij zo weinig weegt. Zelf ben ik een mountainbiker, en we hebben met de winkel ook ons eigen mountainbikeclubje. Maar de gravelbikes zijn echt enorm in opmars. Hier in de Kempen verdringen ze de mountainbikes.”

Klimmen

Waarom iemand die een koersfiets koopt, elektrisch gaat rijden? “Het zijn bijvoorbeeld de opa’s die met hun kleinkinderen willen fietsen, of mensen die een zwakker hart hebben of fysiek iets mankeren en toch nog met de makkers in de bergen willen klimmen. Bij jongere mensen zie je soms dat het om fietsers gaat, die in de week niet zo veel tijd hebben om te trainen, maar in het weekend toch met de club willen meerijden. Met een iets mindere conditie lukt dit op een e-koersfiets.”

De hypermoderne elektrische gravelfiets van Scott kost 9.999 euro, maar het kan ook goedkoper. De prijs voor een goeie elektrische gravelbike begint vanaf 6.000 euro. Voor damesracefietsen is dat hetzelfde, alleen het zadel is anders en het stuur is smaller.

© kma

Guy Scheynen met zijn vrouw Kelly en dochter Yara. Hij twijfelt nog over een speedpedelec of een gewone elektrische fiets.© kma

Guy Scheynen (47) uit Schilde kwam een elektrische fiets testen samen met dochter Yara en vrouw Kelly als adviseurs. “Mijn vrouw heeft al enkele jaren een e-bike. Ik twijfel nog tussen een speedpedelec en een e-bike. Het is om recreatief te fietsen en eens naar mijn moeder te rijden in het weekend. Als ik 45 kilometer per uur kan fietsen en mijn vrouw 25 kilometer per uur, zitten we met een probleem als we samen gaan rijden”, zegt Guy.

“Een speedpedelec is financieel ook een ander plaatje. Je moet rekenen op 7.000 à 8.000 euro, terwijl je voor 2.500 euro al een goeie e-bike hebt. En je zit ook met de nummerplaat, verzekering en helm. Ik had gehoopt hier meer speedpedelecs te kunnen testen om de knoop door te hakken, maar het heeft geen haast.”

Fietsdraagsysteem

Kristine Jagers en René Verelst uit Zoersel vonden acht jaar geleden een revolutionair fietsdraagsysteem voor camper vans uit. Het grote voordeel is dat de deuren van de camper van nog kunnen openklappen. Intussen heeft Van ’n Bike, zoals de uitvinding van René heet, een eigen winkeltje met kampeermateriaal, en met een camperplek. Dat is handig, als bijvoorbeeld een Schot, Zweed of Portugees helemaal naar Zoersel rijdt om er een gepatenteerde Van ’n Bike-draagsysteem te kopen, want dat gebeurt dus echt.

“Zeker sinds corona is het aantal mensen met een camper geboomd. De meesten nemen hun fiets mee als ze gaan kamperen. We hebben nu twee modellen. Op het Motorhomesalon in Antwerpen volgende week gaan we in primeur een heel speciaal nieuw fietsdraagsysteem voorstellen.”

René en Kristine van Van ’n Bike, hun eigen fietsdraagsystemen, geschikt voor een camperbus met openklappende deuren achteraan.© kma

Pasar bood alle standhouders en vrijwilligers een receptie aan voor de tiende editie. Paula Henderickx bedankte iedereen, en ook burgemeester Luc Van Hove (CD&V) deed een korte toespraak.© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners