Nikki Haley wint zoals verwacht.
Foto: AFP

Nikki Haley wint voor het eerst Republikeinse voorverkiezing: "Geen ommekeer"

Nikki Haley heeft de Republikeinse voorverkiezing in Washington DC gewonnen. Het is de eerste keer dat zij een voorverkiezing van de Republikeinen kan winnen. Alle andere werden gewonnen door Donald Trump. "Dit betekent geen kentering, maar is wel een opsteker voor Haley", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

Oud-president Trump blijft dan ook de grootste kanshebber om de Republikeinse nominatie binnen te halen voor de presidentsverkiezingen van november. 

Haley pikt met haar overwinning 19 afgevaardigden op voor de Republikeinse nationale conventie in juli. Ze won met bijna 63 procent van de stemmen, tegenover 33 procent voor Trump.

Een verrassing is het niet. Washington wordt beschouwd als een bolwerk van het anti-Trumpkamp.

Haley weet nu wel de zegereeks van Trump te doorprikken. Hij haalde de eerste 8 voorverkiezingen met aanzienlijke voorsprong binnen.

Het draait om afgevaardigden

Republikeinen en Democraten stemmen over de afgevaardigden. Die zullen vervolgens hun kandidaat voor het Witte Huis kiezen tijdens de partijconventies in de zomer.

De Republikeinse nominatieconventie zal midden juli plaatsvinden in Milwaukee, in de staat Wisconsin.

Daar komen 2.429 afgevaardigden bijeen. Om te winnen moet een kandidaat minstens 1.215 afgevaardigden achter zich verzamelen. Trump staat op 244 afgevaardigden, Haley op slechts 43. 

BEKIJK: Waarom houdt de VS voorverkiezingen en hoe zit het met afgevaardigden?

Videospeler inladen...

Morgen is het Super Tuesday

VS-Correspondent Soenens spreekt van een opsteker voor Haley: "En dat vlak voor Super Tuesday."

Super Tuesday is morgen. Dan wordt in 15 staten gestemd. In één klap wordt een derde van de afgevaardigden verdeeld.

Bovendien gebeurt dat in de twee grootste staten: California en Texas. Een kandidaat die daar goed scoort, kan makkelijk tientallen extra afgevaardigden binnenhalen en een serieuze kloof slaan met de rest van het deelnemersveld.

Bekijk: Nikki Haley wordt 4 keer onderbroken in Vermont, waar ze campagne voert voor Super Tuesday

Videospeler inladen...

Meest gelezen