© AFP

Nikki Haley wint in Washington D.C. voor het eerst van Trump, die “Koningin van het Moeras” sarcastisch feliciteert

Nikki Haley heeft zondag haar eerste overwinning behaald in de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen. De voormalige VN-ambassadrice haalde het in het district Washington D.C. van voormalig president Donald Trump. Dat heeft de lokale partij-afdeling bekendgemaakt.

Bron: BELGA, AP

Het resultaat in het relatief kleine district verandert niets aan de duidelijke dominantie van Trump in de race om de Republikeinse nominatie, maar doorbreekt wel zijn zegereeks en levert Haley in ieder geval een symbolisch succes op. Ze pikt daarmee 19 afgevaardigden op voor de Republikeinse nationale conventie in juli.

Haley won in het hoofdstedelijk gewest van de Verenigde Staten 62,9 procent van de stemmen, tegenover 33,2 procent voor Trump, en haalde er alle afgevaardigden binnen. Het is volgens het campagneteam van Haley de eerste keer ooit dat een vrouw een Republikeinse voorverkiezing wint.

“Koningin van het Moeras”

De kans blijft heel klein dat Haley de Republikeinse nominatie behaalt, en het zo in november mag opnemen tegen de gedoodverfde Democratische kandidaat, huidig president Joe Biden. Trump won de eerste acht voorverkiezingen met aanzienlijke voorsprong.

“Het is niet verrassend dat Republikeinen het dichtst bij de disfunctionaliteit van Washington D.C. Donald Trump en al zijn chaos afwijzen”, reageerde een woordvoerder van Haley. Trumps campagneteam feliciteerde Haley dan weer sarcastisch met haar benoeming tot “Koningin van het Moeras” door “de lobbyisten en DC insiders die de mislukte status quo willen beschermen”.

Kleine kans

Iedereen die presidentskandidaat in de VS wil worden, moet eerst de overwinning behalen in de interne partijvoorverkiezingen. Het stemproces bij die zogenaamde ‘primaries’ is complex, en verschilt van staat tot staat.

De twee grote partijen stemmen over de afgevaardigden, die vervolgens tijdens de partijconventies in de zomer hun kandidaat voor het Witte Huis zullen kiezen. De Republikeinse nominatieconventie vindt midden juli plaats in Milwaukee, in de staat Wisconsin. Daar komen 2.429 afgevaardigden bijeen. Om te winnen moet een kandidaat minstens 1.215 afgevaardigden achter zich verzamelen.

LEES OOK. Nikki Haley heeft nog één goede reden om niet op te geven in presidentsrace

Haley haalde de afgelopen weken slechts 24 afgevaardigden binnen. Aangezien Washington D.C. slechts 19 afgevaardigden waard is, verandert de overwinning van Haley de machtsverhoudingen niet echt: Trump staat nu op 244, Haley op 43.

Het district is ook atypisch. De Amerikaanse hoofdstad is stedelijk en hoogopgeleid. In 2020 won Joe Biden er met 92 procent van de stemmen. Washington D.C. wordt ook beschouwd als een bolwerk van het anti-Trumpkamp: aanhangers van de ex-president, die veeleer op het platteland wonen en lager geschoold zijn, zijn er duidelijk ondervertegenwoordigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer