Harald is net 87 geworden.
Foto: EPA

Zieke koning Harald is van Maleisië overgebracht naar Noors ziekenhuis

De Noorse koning Harald is gisterenavond, na een vlucht van 16 uur, geland in Noorwegen en meteen overgebracht naar het Nationaal Ziekenhuis van Oslo. Daar zal hij enkele dagen blijven om zijn situatie op te volgen en te rusten. Harald was op vakantie in Maleisië toen hij ziek werd.   

Harald (87) werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis van Langkawi, een eilandengroep in het noordwesten van Maleisië. Het Noorse paleis maakte dinsdag melding van een infectie. 

Hij zou enkele dagen nodig hebben om te herstellen. Zoon Haakon liet woensdag aan de pers weten dat de toestand van zijn vader "iets verbeterd" was. Haakon achtte het niet nodig om halsoverkop naar Maleisië te trekken. De kroonprins wist wel de vraag te omzeilen of hij bezorgd was.

De transfer van Harald naar het vliegtuig in Maleisië gisteren. Niets werd aan het toeval overgelaten.
Foto: AFP

Vrijdag landde een toestel van het Noorse leger op Langkawi dat omgebouwd was tot medisch vliegtuig. Zaterdag kreeg de koning plots een pacemaker ingeplant, om zijn hart te ondersteunen voor de lange terugvlucht.   

Al die tijd stond Haralds huisarts aan zijn zijde, net als zijn vrouw koningin Sonja (86). Op de terugvlucht, met tussenstop in de Emiraten, was de koning omringd door onder anderen twee spoedverpleegkundigen en een anesthesist.

Wie betaalt de factuur?

Die vlucht werd via de site Flightradar24 druk bekeken: bijna 100.000 mensen volgden de repatriëring.

In Noorwegen rijst nu de vraag wie de kosten dekt. Defensie betaalt alvast het luchttransport. Dat zou op 175.000 euro neerkomen.

Premier Jonas Gahr Støre verdedigde die beslissing: "Dit is een normale discussie in de open samenleving die we kennen. Het ging erom dat de koning veilig thuis kon komen. Dat was het waard."

Ingrid Alexandra op bezoek

Prinses Ingrid Alexandra bezoekt momenteel haar grootvader Harald in het ziekenhuis. Zij volgt een militaire opleiding en zou die onderbroken hebben.

Harald en Ingrid Alexandra. Zij is tweede in lijn voor de troonopvolging.
Foto: Lise Åserud

De agenda van Harald is intussen ook leeggemaakt. Het paleis kondigt aan dat hij de komende 2 weken met ziekteverlof is. Zoon Haakon vervangt hem als regent. 

Meest gelezen