Hugo de Jonge© AFP

“Woke waanzin”: Nederlandse minister moet door het stof over schrappen van woord “moeder”

Een wetsvoorstel van de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge heeft voor enige ophef gezorgd bij onze noorderburen. Het plan om het woord “moeder” te schrappen in het bevolkingsregister, en te vervangen door de term “ouder uit wie het kind is geboren” is alweer afgevoerd.

jvh
Bron: De Telegraaf

De wetswijziging maakte deel uit van een zogeheten ‘verzamelwet’, die puur ambtelijke fouten – zoals verschrijvingen, gebreken en onjuiste verwijzingen – moet corrigeren. Hoe het voorstel om de term ‘moeder’ te vervangen door ‘ouder uit wie het kind is geboren’, is dan ook niet duidelijk.

Het wetsvoorstel lokte heftige reacties uit. Zo liet Kamerlid André Flach van de religieuze partij SGP weten dat “een uiterst gevoelige wijziging door het kabinet wordt weggemoffeld”, de liberale VVD’er Silvio Erkens riep de regering op om “dit onzalige plan” in te trekken, en Geert Wilders schreef op Twitter: “Natuurlijk moet het woord moeder blijven in het bevolkingsregister! Ga weg met je ‘ouder uit wie het kind is geboren’, Hugo de Jonge. Steun voor het verzet van SGP tegen deze woke waanzin.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Jonge liet weten dat het om een vergissing ging, en paste het plan snel aan. “Een onnodige fout die spoedig wordt rechtgezet door een nota van wijziging aan de Tweede Kamer”, klinkt het op Twitter. “Het woord ‘moeder’ is prachtig en verdient een plek in onze wet. En nu weer aan het werk!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer