Moegetergde man (77) probeert na 51 jaar huwelijk zijn vrouw te doden: “Ik mocht zelfs geen douche nemen”

© sln

Een man (77) uit Sint-Laureins verscheen maandag voor de rechter omdat hij in 2016, na 51 jaar huwelijk, probeerde zijn vrouw te wurgen. De gepensioneerde schoenenverkoper, die leefde in de garage, was volgens zijn advocate moegetergd door zijn kuiszieke vrouw.

Sander Luyten

Elk huwelijk heeft goede en kwade dagen, maar als het waar is wat de advocate van Andre V. uit Sint-Laureins gisteren voor de correctionele rechtbank in Gent vertelde, hoeft geen enkele man jaloers te zijn op de gepensioneerde schoenenverkoper. “Zijn vrouw was kuisziek en dicteerde thuis de regels. Zeker toen mijn cliënt niet meer werkte, viel dat gedrag extra op”, zegt de advocate.

Wat mocht V. allemaal niet? “Een douche nemen, want dat spatte te veel. Koken, vissen en met zijn vogels bezig zijn ook niet, want dat stonk te veel”, zegt de advocate. “Wat hij wel mocht? Een bad nemen, maar alleen op vrijdag en in het water waar zijn vrouw zich eerst in had gewassen. Mijn cliënt leefde in de garage en kwam er alleen uit om een boterham te eten en te slapen.”

Discussie over gezinswagen

Na 51 jaar huwelijk sloegen in juni vorig jaar bij Andre V. de stoppen door na een aanhoudende discussie over de gezinswagen. In de badkamer probeerde hij zijn vrouw te wurgen, eerst met zijn handen en toen dat niet lukte met zijn broekriem. Het slachtoffer overleefde omdat ze zich zo hevig verzette dat de buren werden gealarmeerd. Omdat er in het huis afscheidsbriefjes lagen, is er volgens het parket sprake van voorbedachte rade en moet de zaak geherkwalificeerd worden naar poging moord.

Andre V. riskeert 36 maanden cel, waarvan een deel met uitstel gekoppeld aan voorwaarden, zoals een volledig contactverbod. De vrouw kon een confrontatie met haar ex-man niet aan en liet zich gisteren vertegenwoordigen. Haar advocate maakte duidelijk dat hier wel degelijk de vrouw het slachtoffer is. “Ze kuiste inderdaad graag, maar werd tegelijk vernederd, moest zwijgen en werd enkele keren tot seks gedwongen. Ze was bijna dood omwille van wie ze was binnen haar huwelijk.”

“Toen ze begon te roepen heb ik haar gelost. Ik was in shock”, vertelde de gepensioneerde schoenenverkoper in zijn laatste woord. In tranen benadrukte hij zijn vrouw nooit te hebben willen doden en vroeg om vergiffenis. “Ik ben ontploft en wilde haar alleen eens goed door elkaar schudden. Ik heb zoveel spijt. Ik sta hier mee op en ga er mee slapen.”

Op 6 juni doet de rechter uitspraak in deze zaak. “Ik zie ook wel dat gij niet de kwaadste zijt, maar met wat hier gebeurd is, stond ge vroeger voor assisen”, besloot de rechter tegen beklaagde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen