© AP

“Grote zorg”: slabakkende economie staat centraal op Chinees Volkscongres

In China gaat het jaarlijkse Volkscongres dinsdag van start. Eén van de belangrijkste onderwerpen dit jaar wordt de economie: die is al een tijdje aan het slabakken in het land met meer dan 1 miljard inwoners.

jvh
Bron: BELGA

Het Nationale Volkscongres is volgens de grondwet van China het hoogste staatsorgaan en het enige wetgevende huis van het land, maar het valt wel onder de leiding van de Communistische Partij. Volgens officiële cijfers telt het plenum momenteel 2.956 leden, die niet vrij worden verkozen. De vergadering van topambtenaren en afgevaardigden van de Chinese Communistische Partij begint dinsdag, en duurt tot volgende week maandag. Een week is iets korter dan normaal voor het congres.

Volgens officiële informatie staat het verslag over het werk van de regering bovenaan de agenda, samen met de economie. De doelstellingen voor economische en sociale ontwikkeling voor het komende jaar zijn ook een belangrijk aandachtspunt. De regering is van plan om haar economische groeidoelstelling voor 2024 te onthullen, waar veel waarnemers met argusogen naar uitkijken. Sommige experts verwachten dat de regering onder leiding van staats- en partijleider Xi Jinping een ambitieus groeidoel zal stellen.

“Grote zorg”

Volgens de woordvoerder vormen economische onderwerpen een “grote zorg” voor de afgevaardigden. Het gaat dan onder meer om de werkgelegenheid voor jonge mensen, onder wie net afgestudeerden. De jeugdwerkloosheid in China is hoog en het Chinese statistiekbureau is gestopt met het publiceren van cijfers omdat die politiek te gevoelig zouden zijn.

Maar China, ‘s werelds grootste exporteur, kampt ook met zwakte van de binnenlandse economie en een afkoelende wereldeconomie. In 2023 groeide de tweede economie van de wereld met 5,2 procent, wat de zwakste groei in decennia is. Het land heeft onder meer te maken met problemen in de omvangrijke vastgoedsector.

Geen traditionele persconferentie

Verrassend genoeg werd de traditionele persconferentie van de premier aan het einde van het Volkscongres dit jaar geannuleerd. Premier Li Qiang zal de bijeenkomst met journalisten aan het einde van de week dus niet houden, zo klonk het. In voorgaande jaren was de persconferentie altijd een zeldzame gelegenheid voor de regeringsleider om vragen van verslaggevers te beantwoorden.

Volgens Lou Qinjian zal de persconferentie ook de komende jaren niet plaatsvinden, tenzij er speciale omstandigheden zijn. Journalisten zullen echter meer mogelijkheden krijgen om vragen te stellen aan ministers en andere regeringsfunctionarissen, zei hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer