Nog helft werkzoekenden bij VDAB krijgt werkloosheidsuitkering

Foto: Getty Images

Eind februari waren er 216.436 werkzoekenden zonder werk ingeschreven bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB, een toename met 14 procent op een jaar tijd. Vooral het aantal vroegere niet-beroepsactieven, die geen werkloosheidsuitkering krijgen, neemt toe. Dat blijkt maandag uit maandcijfers van de dienst.

De werking van de VDAB was jarenlang bijna uitsluitend gericht op werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering. Maar dat is veranderd. Die groep bestond eind februari nog uit 109.835 mensen, of 51 procent van het totale aantal ingeschreven werkzoekenden zonder werk bij VDAB. Het aantal werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering is de laatste tijd redelijk stabiel.

Het belang van de vroegere niet-beroepsactieven bij VDAB neemt daarentegen toe. Dat zijn mensen met een leefloon, ziekte-uitkering of helemaal geen uitkering, die niet werkten en ook niet op zoek waren naar werk, maar nu toch de arbeidsmarkt op willen. Ook Oekraïense vluchtelingen zitten in die categorie. Eind februari waren er zo 93.839 voormalig niet-beroepsactieven ingeschreven bij VDAB. Dat komt overeen met 43 procent van alle werkzoekenden. Hun aantal ligt ruim een derde hoger dan in februari 2023. 

In ‘bemiddeling’

“De poule van potentiële kandidaten voor de vele vacatures wordt dus groter”, stelt VDAB in een persbericht. De arbeidsbemiddelingsdienst “zoekt naar matches door te bemiddelen tussen de kandidaten en de werkgevers: 171.444 zijn zo in bemiddeling bij VDAB. 28.763 werkzoekenden volgen een opleiding of zitten in een voorbereidend traject naar werk.”

De werkzoekendengraad – dat is de verhouding van het aantal werkzoekenden zonder werk in Vlaanderen tegenover de Vlaamse beroepsbevolking – bedroeg in februari 6,7 procent. In februari 2023 ging het om 5,9 procent.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content