Kiesfestival voor jongeren die voor het eerst gaan stemmen op 19 april: stemtesten, dj's en een kiesquiz

Wie op 9 juni voor het eerst moet stemmen, kan op vrijdag 19 april naar het allereerste Kiesfestival in het Vlaams Parlement in Brussel. Het festival is een samenwerking tussen het Vlaams Parlement, nws.nws.nws (het Instagram-kanaal voor jongeren van VRT NWS) en De Ambrassade. Wil je alles te weten komen over de verkiezingen, dan kan je je vanaf vandaag inschrijven. 

Het Kiesfestival is gratis en is niet alleen bedoeld om te informeren, maar ook om jongeren enthousiast te maken om te gaan stemmen. Deelnemen is gratis, maar je inschrijven is verplicht omdat de capaciteit beperkt is.

Op 19 april kunnen jongeren in het Vlaams Parlement onder anderen een op maat gemaakte stemtest doen of speeddaten met parlementsleden. Ze testen een stemhokje uit of nemen deel aan een kiesquiz. 

Onder het motto "Kaap de koepel" kunnen ze debatteren over de rol van politiek in hun leven, polarisatie en sociale media, waarna een freestyle rapper het debat afrondt. Onder begeleiding van journaalanker Goedele Wachters zullen de jongeren een eigen journaal kunnen presenteren of zelf live verslag uitbrengen. 

Nws.nws.nws-gezichten geven een antwoord op de meest voorkomende vragen over politiek. Experts geven in korte lessen meer inzicht in de werking van de democratie en de spelregels van de verkiezingen. En politiek journalist Ivan De Vadder neemt jongeren dan weer mee in de backstage van de politiek.

Aurélie Boffé gaat voor de podcast ‘Snapt ge mij nu?’ live in gesprek met jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Wie vragen heeft bij politieke onderwerpen, kan ook de hele dag terecht bij de infostands van de verschillende politieke partijen.  

Het verkiezingsproject 't Is aan u! geeft hen concrete tips voor hun eerste keer in het stemhokje.  En om jongeren bewust te maken van de impact van fake news, is er een interactieve expo waar ze leren hoe dit te herkennen. 

Het hoofd even leegmaken kan met de muziek van MNM-dj’s Nina Black, Ninette en DJ Masai. Ook ISE, een van de winnaars van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, treedt er op. Omdat Het Kan en Average Rob sluit het festival af. 

Voor wie er niet bij kan zijn, zal nws.nws.nws verslag uitbrengen van op het Kiesfestival. Ook verschijnt er later dit jaar nog een tv-programma op VRT 1 waar Tom Waes zal uitzoeken wie die nieuwe stemmers zijn en waar zij van wakker liggen.  

Meest gelezen