Source: Associated Press

Oekraïne voert aanval uit op spoorwegbrug in Russische regio Samara, treinverkeer is stilgelegd

In de Russische regio Samara heeft Oekraïense militaire inlichtingendienst een aanval uitgevoerd op een spoorwegbrug, waardoor het treinverkeer is stilgelegd. Dat traject zou worden gebruikt om militair materiaal te vervoeren. Ondertussen meldden Russische media dat de Duitse ambassadeur in Moskou op het matje werd geroepen in het kader van een afluisteraffaire, maar eigenlijk was de ambassadeur uitgenodigd voor een bijeenkomst.

Een explosief beschadigde een pijler van een spoorbrug boven een zijrivier van de Wolga-rivier. Dat meldt een medewerker van de hulpdiensten aan het nieuwsagentschap Tass. Het incident deed zich voor op een brug die de stad Chapayevsk met Zvezda verbindt.

De regionale spoormaatschappij meldt dat er een incident plaatsvond door een "tussenkomst van onbevoegden". Ondertussen heeft de Oekraïense militaire inlichtingendienst (GUR) de aanval op het treinnetwerk opgeëist. Opvallend, want de regio Samara ligt zo'n 750 kilometer verwijderd van de Oekraïense grens.

Oekraïne geeft aan dat het met de aanval op de brug het vervoer van militair materiaal wil vertragen. "Deze spoorlijn werd door de agressor gebruikt voor het transport van militaire uitrusting, in het bijzonder explosieven die geproduceerd werden in de Polimer-fabriek in de stad Chapayevsk", vervolgde de GUR in een verklaring en schatte dat de brug "lange tijd" buiten gebruik zou zijn.

"Het treinverkeer op het traject is momenteel opgeschort", klinkt het. De Russische autoriteiten geven voorlopig geen bijkomende uitleg. Het is niet duidelijk hoe groot de schade precies is, maar er zou niemand gewond zijn geraakt.

Sinds Rusland ruim twee jaar gelden zijn offensief tegen Oekraïne lanceerde, werden er al verschillende sabotages op Russische spoorlijnen gemeld. Denk daarbij aan de aanvallen op de Krimbrug, die de Krim met het Russische vasteland verbindt. 

Diplomatieke verwarring met Duitse ambassadeur

In Moskou heerste ondertussen enige diplomatieke verwarring. Russische media hadden gemeld dat de Duitse ambassadeur in de hoofdstad op het matje geroepen door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Afgelopen weekend raakte namelijk bekend dat Rusland gesprekken tussen Duitse legerofficieren had afgeluisterd. De opnames van die gesprekken werden in Russische media gepubliceerd.

Uiteindelijk bleek de ambassadeur niet ontboden te zijn. Hij was uitgenodigd voor een bijeenkomst op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Duitse krant Der Spiegel en persbureau DPA was die afspraak al enige tijd van tevoren gepland. Ook de ambassadeur bevestigde dat "er een uitnodiging was om over verschillende bilaterale kwesties te praten".

Het is dus duidelijk dat de afluisteraffaire enige spanning en onrust veroorzaakt. De opnames gaan namelijk over de mogelijke levering van Duitse Taurus-raketten aan Oekraïne. Daarnaast bevat het gesprek ook een politiek gevoelige verwijzing naar het Verenigd Koninkrijk, dat in het kader van de ontplooiing van hun Storm Shadow-kruisraketten in Oekraïne "een aantal mensen op het terrein" zou hebben. 

In Duitsland heerst discussie over de mogelijke levering van Taurus-raketten aan Oekraïne, want Bondskanselier Scholz vreest dat de levering zijn land te direct bij de oorlog zou betrekken.
ABACA

Duitsland heeft de echtheid van de opnames bevestigd. Bondskanselier Olaf Scholz heeft al een grondig onderzoek gevraagd naar het lek.

Volgens het Kremlin tonen de opnames "de directe betrokkenheid van het collectieve Westen bij het conflict in Oekraïne". Volgens Duitsland is het lek "een poging van het Russische regime om het land te destabiliseren". Dat zei de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. "Het maakt deel uit van een informatieoorlog die Poetin voert", verklaarde Pistorius. 

Meest gelezen