© Getty Images

Nieuwe studie bewijst: populair ingrediënt in huidverzorging werkt niet zo goed als gedacht

Wie de strijd aangaat tegen rimpels heeft vast een huidverzorgingsproduct met hyaluronzuur in huis. Het bestanddeel wordt namelijk al jaren gezien als wondermiddel om plooitjes glad te strijken. Nieuw onderzoek aan de universiteit van Californië wijst uit dat je er niet veel van moet verwachten.

Hanne Vandenweghe

Hyaluronzuur komt van nature in het lichaam voor. Het helpt vocht vast te houden in de huid, de ogen en smeert de gewrichten. Naarmate we ouder worden, neemt het zuurgehalte af. Dat kan onder meer bijdragen aan het ontstaan ​​van rimpels.

Om dat proces tegen te gaan, zetten beautymerken massaal in op serums en crèmes met hyaluronzuur. Ze verkopen het als wondermiddel voor een frisse, rimpelloze huid en claimen dat het bestanddeel wel duizend keer zijn gewicht in water vasthoudt. Omdat de stof al dat vocht aantrekt, zou de hydratatie en elasticiteit van de huid verbeteren en de vorming van rimpels worden afgeremd.

Klinkt fantastisch, maar wetenschappers Scott Borchers en Michael Pirrung, verbonden aan de universiteit Californië, stellen dat het verhaal te mooi is om waar te zijn. Ze voerden scheikundige experimenten uit met hyaluronzuur en water en vonden geen bewijs dat het zuur een speciaal vermogen bezit om zoveel water vast te houden. Het houdt wel degelijk water vast, maar veel minder dan dat de cosmetica-industrie beweert.

De wetenschappers hebben het over 20 à 30 keer het eigen gewicht. “De toegeschreven voordelen van hyaluronzuur zijn sterk overschat. De meeste scheikundigen wisten al dat het effect overdreven was, maar het is nuttig om de claims te corrigeren. Vooral voor consumenten die mogelijk zijn misleid”, luidt de eindconclusie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer