Lezersvraag: is verkoop Montage Gold niet langer aan de orde?

Archiefbeeld
Sandstorm Gold © Getty Images

Montage Gold voert een stevige kapitaalverhoging door en versterkt het management en de raad van bestuur. Is dat in tegenspraak met een verkoop?

Montage Gold, het Canadese goudexploratiebedrijf actief in Ivoorkust, kondigde op 22 februari een kapitaalverhoging van 20 miljoen Canadese dollar en de benoeming van twee nieuwe managers en een nieuwe bestuurder aan. Van de kapitaalverhoging tegen 0,70 Canadese dollar per aandeel was 17,8 miljoen onderschreven door de Lundin-groep. Daarmee krikt de grondstoffeninvesteerder zijn positie tot 19, 9 procent op en neemt hij nog nadrukkelijker de zaken in handen bij Montage Gold.

De drie nieuwe benoemingen komen allen uit de Lundin-groep. Martino De Ciccio wordt de nieuwe CEO, ter vervanging van Rick Clark die doorschuift naar de raad van bestuur. Daarnaast wordt Peder Olsen chief development officer. Zowel De Ciccio als Olsen was nauw betrokken bij de succesvolle ontwikkeling van Endeavour Mining tot de grootste goudproducent van West-Afrika en een toptienproducent wereldwijd. De Ciccio heeft een financiële achtergrond, terwijl Olsen meerdere West-Afrikaanse mijnen in productie bracht. Tot slot komt Ron Hochstein bij de raad van bestuur. Hochstein is de topman van Lundin Gold en leidde bijzonder succesvol de ontwikkeling, financiering en bouw van de Fruta del Norte-goudmijn in Ecuador.

Montage Gold maakt op een geloofwaardige manier duidelijk dat het zelfstandig het Koné-goudproject in Ivoorkust in productie kan krijgen, zonder het overnamescenario overboord te gooien. Dat signaal werd opgepikt door de markt, want de kapitaalverhoging werd de daaropvolgende dag wegens de hoge interesse fors opgetrokken tot 35 miljoen Canadese dollar, en het aandeel steeg sinds de aankondiging met ruim 20 procent.

Het nieuws volgt op de aankondiging in januari van een nieuwe haalbaarheidsstudie. Dankzij het toevoegen van een eerste satellietzone (Gbongogo Main) steeg de reserveschatting van 3,42 miljoen naar 4,01 miljoen troyounce goud, met een stijging van de gemiddelde ertsgraad van 0,66 naar 0,72 gram per ton. De actuele waarde van de toekomstige kasstromen bedraagt 1,46 miljard dollar tegen 2.050 dollar per troyounce goud. Dit jaar worden twee nieuwe satellietzones (Diouma North en Petit Yao) in detail in kaart gebracht om de productie vanaf jaar negen (gemiddeld 301.000 troyounce per jaar tijdens de eerste acht jaar) mogelijk aan te vullen. Het bedrijf verwacht tegen het derde kwartaal alle nodige vergunningen in handen te hebben om in het vierde kwartaal met de bouw van de mijn te starten. Het is cruciaal om tegen die tijd de financiering van de bouw rond te krijgen, met een verwachte kostprijs van 712 miljoen dollar.

De koersreactie is sterk, gezien het uitermate neerslachtige sentiment in de sector. Of de kans op een overname is toegenomen of afgenomen, is lastig in te schatten, maar het feit dat Lundin volop zijn schouders onder een project zet, bleek in het verleden doorgaans een rendabel recept. Het aandeel blijft koopwaardig (rating 1C).

HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier het antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content