Direct naar artikelinhoud
Tv-recensieThe Regime

Ook in ‘The Regime’ hebben idioten de macht ★★★☆☆

Matthias Schoenaerts and Kate Winslet in ‘The Regime’.Beeld Streamz

Het zesdelige The Regime mag dan een HBO-reeks zijn, de toon is ontegensprekelijk Brits. Kate Winslet vertolkt een fictieve en vooral idiote despoot die haar macht ziet afbrokkelen, onder meer door de exploten van een lichtgeraakte Matthias Schoenaerts.

“I’m going to fuck you now”, zegt Elena Vernham (Kate Winslet) tegen haar dweperige echtgenoot Nicky (Guillaume Gallienne), ergens in de tweede episode van The Regime. “Don’t do anything, I’ll do it all.” Het mag duidelijk zijn: Vernham kickt op macht, ook buiten de slaapkamer. Ze is de autoritaire leider van een fictieve (en niet nader genoemde) staat in Midden-Europa, en wordt in die hoedanigheid naar de mond gepraat door een rist notabelen en politiekers die zich voeden met de kruimels van de macht.

Het is politieke satire, die heel erg doet denken aan Armando Iannucci’s The Death of Stalin – ook daarin wordt de inner circle van een despoot voorgesteld als een verzameling idioten. The Regime-bedenker Will Tracy schreef onder meer scenario’s voor Succession, maar ook voor Last Week Tonight with John Oliver: de productie is Amerikaans, maar de absurde toon is Brits. En dat geldt ook voor het upper class twit of the year-accent waarvan een heerlijk groteske Winslet gebruik maakt, zeker in krachttermen als ‘tough tits!’.

Matthias Schoenaerts in ‘The Regime’.Beeld Streamz

De enige die Winslets personage weerwerk biedt, is Herbert Zubak (Matthias Schoenaerts in Rundskop-modus), een militair die de bijnaam ‘De Slager’ verdiend heeft en kennelijk ook de biografie van Raspoetin heeft gelezen. Hij palmt Vernham in waar ze bijstaat, omdat ze enerzijds vatbaar is voor zijn kwakzalverij (“I’ve discovered the ancient power of the potato!”) en omdat hij zegt waar het op staat: “Je bent een zieke beer die danst in het circus.”

Soms komt de satire van The Regime erg dichtbij, wanneer Vernham haar innerlijke Poetin naar boven haalt door de bemoeizucht van de Amerikanen te hekelen en en passant een buurland binnen te vallen, “om onze broeders te bevrijden”. Maar ook los van die overduidelijke knipogen is The Regime gevonden vreten voor wie vindt dat idioten de macht hebben. “Zogenaamde experts” – een duidelijke knipoog naar het brexitdebat – “weten minder dan de klootjes als wij”, illustreert Vernham haar eigen onwetendheid.

Kate Winslet in ‘The Regime’.Beeld rechten vrij

Alleen: de meeste van die satirische vondsten introduceert Tracy al in de eerste twee afleveringen: in de volgende vier probeert hij vooral de plot vooruit te krijgen, maar dat gaat ten koste van acteurs als Hugh Grant, die slechts heel even mag opdraven, en een geweldige Andrea Riseborough, die als Vernhams chief of staff met een zieke zoon het meest menselijke personage uit de hele reeks is. Ook zij wordt verpletterd – niet alleen door de zieke beer die Vernham is, maar ook door het steeds minder interessante circus dat Tracy uit zijn hoed tovert.

The Regime is te bekijken via Streamz.