Crelan-coöperant krijgt 4,25 procent dividend

Philippe Voisin (CEO van Crelan, links) en Joris Cnockaert (chief commercial officer van Crelan)
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De groep Crelan, die bestaat uit de banken Crelan, AXA Bank en Europabank, boekte vorig jaar 207 miljoen euro nettowinst. Dat is 31 procent meer dan in 2022. De 283.629 coöperanten van de bank worden beloond met een dividend van 4,25 procent.

Zoals andere Belgische banken profiteerde Crelan in 2023 van het gunstige renteklimaat. De netto rente-opbrengsten stegen met 46 procent, van 678 miljoen tot 988 miljoen euro. Bij de commissieopbrengsten was de stijging met 3 procent veel bescheidener. “Dat is een werkpunt”, geeft CEO Philippe Voisin toe.

Het onderliggende operationele nettoresultaat kwam uit op 287,7 miljoen euro. Dat is een toename met maar liefst 122 miljoen euro (of 74%) in vergelijking met 2022. Het nettoresultaat steeg minder snel, met 31 procent tot 207 miljoen euro. Voisin schrijft dat toe aan uitzonderlijke kosten gelieerd aan de integratie van AXA Bank in Crelan. Die kosten liepen op tot 80 miljoen euro. In 2022 had de groep ook al 40 miljoen euro integratiekosten in rekening gebracht.

IT-migratie: de big bang

De kosten houden vooral verband met de geplande IT-migratie en de versterking van het IT-platform van Crelan. Want terwijl 2023 nog in het teken van de voorbereiding van de fusie stond, wordt 2024 het jaar van de waarheid. De integratie van de twee banken is gepland in juni 2024. Tijdens een weekend in juni zullen de gegevens van 850.000 klanten en 300 agentschappen van AXA Bank worden overgezet naar het informaticaplatform van Crelan.

“Dat wordt de big bang”, zegt Voisin. “Wij hebben er heel veel voorbereidingswerk in gestoken. Maar er zijn altijd risico’s. Elke IT-migratie stoot op problemen of complicaties. We proberen daar zo veel mogelijk op te anticiperen, dankzij de inzet van onze eigen medewerkers en externe consultants.” Eerder dit jaar verliep de IT-integratie van bpost bank in BNP Paribas Fortis ook niet rimpelloos.

Lees verder onder de video

Aangroei coöperatief kapitaal

De coöperatieve klanten-aandeelhouders van Crelan kunnen rekenen op een dividend van 4,25 procent. “Dat is meer dan de Van Peteghem-staatsbon”, merkt Voisin fijntjes op. Een jaar geleden bedroeg het rendement voor de Crelan-coöperant 4 procent en nog een jaar eerder 3 procent.

Het aantal coöperatieve aandeelhouders is vorig jaar in beperkte mate gestegen, van 277.755 tot 283.629. Daardoor is het coöperatieve kapitaal aangegroeid van 912 tot 941 miljoen euro. Maar de grote stap voorwaarts inzake solvabiliteitsbuffers zette Crelan door 2,15 miljard euro achtergestelde schuldeffecten te plaatsen bij institutionele beleggers. Mede daardoor is de CET1-kernkapitaalratio gestegen van 21,3 tot 25,5 procent.

Eind 2023 had Crelan Groep 42,4 miljard euro aan klantendeposito’s uitstaan. De kredietportefeuille groeide aan tot 49 miljard euro. Nochtans daalde de productie van nieuwe kredieten met 22 procent tot 6,3 miljard euro. In woonkredieten was er een volumedaling van 28 procent, wat volgens Voisin betekent dat Crelan marktaandeel won. De markt ging 33 procent achteruit.

Lees verder onder de tabel

Landbouwsector weegt op kredietverstrekking

Crelan meldt ook een daling van de kredietverstrekking aan kmo’s en zelfstandigen met bijna 10 procent. De bank lijkt vooral te lijden onder de onzekerheid in de landbouwsector. Daar was er een daling van de kredietproductie met 17 procent. Crelan is een belangrijke financier van land- en tuinbouwbedrijven. De historische wortels van de bank liggen immers bij de openbare kredietinstelling Landbouwkrediet.

Door de fusie met AXA Bank telt Crelan 750 bankkantoren. Om lokaal in elk kantoor voldoende expertise te hebben, moedigt de bank de agenten aan om te fusioneren of samen te gaan. Dat moet tegen 2027 resulteren in een netwerk met 450 à 520 agentschappen. “De fusie-, overname- en investeringsdossiers lopen zeer vlot binnen”, zegt chief commercial officer Joris Cnockaert. “In één op de drie dossiers hebben we zicht op een oplossing.” Maar de bank geeft zich tot 2027 de tijd om de oefening volledig af te ronden.

Cnockaert wijst erop dat Crelan met zijn agenten een akkoord over de commissies gesloten heeft als onderdeel van het project ‘Bankagentschap van de toekomst’. “Daarin worden de minimumnormen vastgelegd waaraan een toekomstig agentschap van Crelan moet voldoen om de klanten optimaal advies te kunnen verstrekken. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met het feit dat het agentschap over een voldoende groot team met verschillende expertisedomeinen beschikt”, aldus Cnockaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content