AFP or licensors

"10 jaar lang macht misbruikt": Apple krijgt boete van 1,84 miljard euro van Europese Commissie

De Europese Commissie legt de Amerikaanse technologiereus Apple een boete van 1,84 miljard euro op omdat het bedrijf zijn macht in de markt voor muziekstreamingdiensten misbruikt. Apple-gebruikers hebben daardoor mogelijk meer betaald voor muziekstreamingabonnementen.

Volgens de Europese Commissie heeft Apple beperkingen opgelegd aan app-ontwikkelaars. Daardoor kunnen zij iPhone- of iPadgebruikers niet informeren over alternatieve en goedkopere muziekabonnementsdiensten die buiten de App Store van Apple beschikbaar zijn.

De App Store is in Europa het enige platform dat ontwikkelaars kunnen en mogen gebruiken om (potentiële) klanten te bereiken. Volgens de Commissie vraagt Apple ook hoge bijdragen aan die ontwikkelaars. Die rekenen dat door aan hun klanten.

Consumenten hebben "door het gedrag van Apple" mogelijk dus aanzienlijk hogere prijzen betaald voor muziekstreamingabonnementen. 

Boete van 1,84 miljard euro

Dergelijke praktijken zijn in de Europese Unie niet toegelaten, stelt de Commissie. Daarom legt ze Apple een boete van meer dan 1,8 miljard euro op. Naast de boete moet Apple ook stoppen met dit beleid.

Op haar persconferentie gaf Europees commissaris voor Concurrentiebeleid Margrethe Vestager enkele voorbeelden van wat zij de ontoelaatbare praktijken van Apple noemt. Zo is het ontwikkelaars van streamingapps (Spotify, Deezer...) niet toegestaan om hun abonnees in de app zelf te informeren over andere formules.

Ontwikkelaars mogen in hun apps ook geen hyperlinks integreren naar hun eigen websites, en mogen hun klanten zelf niet contacteren buiten de App Store van Apple om, zoals via e-mail. "Zo blijven miljoenen gebruikers in het ongewisse over alle opties waar ze over beschikken", aldus Vestager. 

"Al bijna tien jaar"

Volgens de Commissie misbruikt het bedrijf zo al bijna tien jaar zijn macht op de markt. Omdat Apple de facto over een marktmonopolie beschikt, hebben ontwikkelaars slechts de keuze tussen het aanvaarden van de opgelegde voorwaarden, of het verlaten van de App Store - en dus het verliezen van alle iOS-gebruikers onder hun abonnees.

De boete die nu opgelegd is, moet met 1,8 miljard euro hoog genoeg zijn om Apple te doen afzien van zijn beleid. Het bedrijf wordt ook verplicht de gelaakte voorwaarden te schrappen.

Het onderzoek naar het beleid van Apple ten aanzien van ontwikkelaars die van de App Store gebruik willen maken, liep al sinds juni 2020.

Meest gelezen