Aannemer gaat per ongeluk door gevel tijdens sloopwerken: volledig appartementsgebouw onbewoonbaar verklaard

Blankenberge -

Een appartementsgebouw van tien verdiepingen op de Zeedijk is tijdelijk volledig onbewoonbaar verklaard. Tijdens de sloop van een aanpalend pand ging een aannemer per ongeluk dwars door de gevel. Minstens vier etages liepen zo schade op. “Voor twee vaste bewoners zoeken we opvang”, zegt politiecommissaris Jan Maertens.

Junior Verbeeke

Het was stevig schrikken voor de bewoners van een appartementsgebouw op de hoek van de Zeedijk en de Verstraetehelling. Vier verdiepingen liepen daar schade op aan de achtergevel van het gebouw tijdens de sloop van een oud aanpalend pand. Dat gebeurde volgens onze informatie omdat door een oude constructiefout beide gebouwen slechts gescheiden werden door één wand in plaats van de gebruikelijke twee. En dat werd maandag pijnlijk duidelijk tijdens deze afbraakwerken. (lees verder onder de foto)

De Verstraetehelling werd voor de sloopwerken al afgesloten.© jve

Achtergevel stutten

De werf werd meteen stilgelegd en de politie kwam ter plaatse. Zij verwittigden op hun beurt de dienst Stedenbouw van Blankenberge. Er werd even gevreesd dat de volledige achtergevel het zou begeven, maar dat bleek niet het geval. “De eerste vier verdiepingen van het bestaande appartementsgebouw werden aanvankelijk ongeschikt verklaard”, aldus Jan Maertens, commissaris bij de lokale politie Blankenberge/Zuienkerke. Later op de dag verklaarde burgemeester Björn Prasse (Open VLD) het volledige gebouw onbewoonbaar. In totaal telt het complex tien verdiepingen;

“De veiligheid van de bewoners is nu onze eerste prioriteit”, vervolgt Maertens. “De aannemer gaat de achtergevel alvast snel stutten, en er worden ook herstellingswerken uitgevoerd om het gebouw volledig regen- en winddicht te maken. Naast stutwerken zal nu ook gekeken worden naar de toestand van het gebouw en wat er moet gebeuren.”

Kamers bloot aan straatkant

Tot en met de vierde verdieping zijn meerdere gaten en scheuren geslagen in de achtergevel: zo kwamen enkele kamers zelfs een beetje bloot te liggen langs de straatkant. Maar ook andere verdiepingen zouden scheurtjes vertonen. (Lees verder onder het kadertje)

Het gaat voornamelijk om vakantieappartementen. “In totaal zijn er twee vaste bewoners die uit hun appartement moeten”, aldus Maertens. “Voor hen wordt er nu gepast opvang gezocht.

De Verstraetehelling blijft volledig afgesloten, maar dat was - in het kader van de sloopwerken - sowieso al het geval voordat het incident plaatsvond.

© jve

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen