© AFP

Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles.

Bron: BELGA

In totaal stemden 780 parlementsleden voor en slechts 72 tegen de aanpassing van de grondwet. Die krijgt er een artikel bij dat stelt dat de wet “de voorwaarden bepaalt waaronder de aan de vrouw gewaarborgde vrijheid om haar zwangerschap vrijwillig te onderbreken, wordt uitgeoefend”.

Met deze herziening van de grondwet zal Frankrijk een pionier zijn, als een “baken van menselijkheid” en “vaderland van de mensenrechten en vooral van de rechten van de vrouw”, aldus de Franse premier Gabriel Attal. Volgens hem wordt nu vermeden dat het recht op abortus is “overgeleverd aan de grillen” van politici.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde in maart 2023 al aan dat hij het recht op abortus in de grondwet wou laten inschrijven. Hij deed dat in een reactie op de schrapping van het algemene recht op abortus in de Verenigde Staten door het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Eerder dit jaar nam de Franse Assemblée Nationale, het lagerhuis van het parlement, met een overweldigende meerderheid de hervorming aan. Vorige week gaf ook de Senaat groen licht.

President Macron reageert maandagavond enthousiast: “Franse trots, een universele boodschap”, zegt hij. Hij wil dat de verzegelingsceremonie openbaar is voor het publiek. Dat gebeurt niet toevallig deze vrijdag, op de Internationale Vrouwendag. “Laten we samen de opname van een nieuwe gewaarborgde vrijheid in de grondwet vieren met de eerste verzegelingsceremonie in onze geschiedenis die open is voor het publiek”, aldus de president op X, het vroegere Twitter.

Abortus is in Frankrijk sinds halverwege de jaren zeventig legaal.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer