Tachtig Limburgers ingesneeuwd in Italië.© TV Limburg

Ook tientallen Limburgers gestrand in Italië door lawines: “Alle hulp zit vast door ondergesneeuwde tunnels”

Door hevige sneeuwval in het noorden van Italië kunnen 80 studenten en lectoren van hogeschool PXL al twee dagen niet skiën. Reizigers die met de auto op weg zijn naar of van de Alpen krijgen de raad om bijzonder voorzichtig te zijn. Het extreme weer kost er al het leven van een 16-jarige jongen. “De werkmannen die de wegen sneeuwvrij moeten maken zitten ook vast door tunnels die zelfs ondergesneeuwd zijn.”

TVL, wver

Extreem weer en hevige sneeuwval veroorzaken aardverschuivingen en lawines in Frankrijk, Zwitserland en Italië. In Zuid-Tirol is daarbij een 16-jarige jongen om het leven gekomen.

Het levenloze lichaam van Markus Raffl werd zondagavond aangetroffen in het skigebied Pfelders, in Zuid-Tirol, niet ver van de Oostenrijkse grens. Wellicht werd hij ’s ochtends bij een lawine bedolven onder de sneeuw. De tiener had volgens de Italiaanse openbare televisiezender RAI een van de laatste gondelliften genomen vooraleer de pistes gesloten werden vanwege het lawinegevaar. Zijn ouders sloegen alarm toen hij ’s avonds niet terugkeerde, waarna een zoekactie werd opgestart. Reddingswerkers wisten de jongeman omstreeks 21 uur te lokaliseren en uit de sneeuw te halen, maar voor het slachtoffer kon geen hulp meer baten.

Ingesneeuwde Limburgers

Het noorden van Italië heeft te kampen met extreem weer, hevige regenval, sterke wind en lawines, meldt het persagentschap ANSA. Cycloon Fedra raast voornamelijk in het noorden van het land. In twee regio’s, Emilia Romagna en Piemonte, geldt code oranje. In dertig andere regio’s, waaronder Lombardije, Toscane, Umbrië, Veneto, Sardinië en Sicilië, is code geel van kracht.

In het noordwestelijke Alpengebied Val d’Aosta, vlakbij de Franse grens, raakten meer dan 6.000 mensen geïsoleerd als gevolg van lawines, onder hen ook verschillende Vlamingen.

Tachtig studenten en lectoren van de PXL hogeschool zijn ook ingesneeuwd, want een lawine heeft de invalswegen naar het skigebied geblokkeerd. Met man en macht probeert men er de skipistes te ruimen. Op 24 uur tijd is er bijna twee meter verse sneeuw gevallen.

Verhoogd risico

Ook de Gentse ondernemer Pieter De Malsche zit vast omdat de invalswegen naar het skidorp Gressoney werden geblokkeerd door de sneeuw. “We zaten hier volledig van de buitenwereld afgesloten, maar inmiddels hebben we te horen gekregen dat de weg weer is vrijgemaakt”, laat hij maandagnamiddag weten aan de redactie van onze zusterkrant Het Nieuwsblad. Verder naar het zuiden in de kustregio Ligurië werden aardverschuivingen gemeld in en rond Genua.

Ook elders in de Alpen is er een verhoogd risico op lawines, nadat er de voorbije dagen en uren veel verse sneeuw is neergedwarreld. Op enkele uren tijd is er op sommige plaatsen vijftig tot honderd centimeter van het witte poeder gevallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer