© REUTERS

Complete chaos in Haïti nadat mogelijk duizenden gevangenen ontsnapt zijn, regering roept noodtoestand uit

De regering van Haïti heeft de noodtoestand uitgeroepen na gewelddadige confrontaties in de hoofdstad en de ontsnapping van honderden gevangenen. Een deel van de humanitaire hulp is gestaakt: “Op dit moment kunnen wij de veiligheid van onze hulpverleners niet garanderen”, zegt een woordvoerster van Plan International.

wver

Het straatarme en overbevolkte Haïti is al geruime tijd overgeleverd aan crimineel geweld. Het relatief kleine land telt naar schatting 11 miljoen inwoners en volgens de VN lijdt bijna de helft honger. De veiligheidssituatie in Haïti is dramatisch verslechterd sinds de moord op president Jovenel Moïse in 2021. Waarnemers schatten dat de hoofdstad Port-au-Prince voor 80 procent in handen is van criminele bendes, die hun invloed ook buiten de stad steeds verder uitbreiden.

De chaos is er de afgelopen dagen verder geëscaleerd na een oproep van de beruchte bendeleider Jimmy Chérizier, een voormalige politieagent, aan misdaadbendes om zich te verenigen en premier Ariel Henry omver te werpen. Er zijn sinds 2016 geen democratische verkiezingen meer geweest in Haïti. Henry, die aan de macht kwam na de moordaanslag op president Moïse, maakte vorige week bekend dat hij pas in augustus 2025 verkiezingen zal houden. Volgens de krant Le Nouvelliste zijn bendeleiders er met hun bondgenootschap ‘Vivre ensemble’ op uit om zelf de macht te grijpen.

(Lees verder onder de foto’s)

Beelden van verwoeste cellen met open deuren werden gedeeld op sociale media.© REUTERS

Bijna 15.000 mensen zijn gedwongen hun huis te verlaten na de geweldsexplosie van afgelopen weekend.© EPA-EFE

Na een raid door gewapende bendes op de grootste gevangenis in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, wisten zaterdagavond heel wat gedetineerden te ontsnappen uit de overvolle penitentiaire inrichting. De informatie in de media over hoeveel gevangenen zijn ontsnapt, loopt uiteen: van honderden tot duizenden gedetineerden.

Bendeleiders en moordenaars

In de gevangenis, gelegen op enkele honderden meters van het nationale paleis, zaten verscheidene bendeleiders en gedetineerden die beschuldigd worden van de moord op president Jovenel Moïse. Le Nouvelliste schrijft dat de gevangenis al sinds donderdag met behulp van drones werd bespioneerd door de bendes.

De regering zei dat de politie er niet in slaagde de criminelen ervan te weerhouden een groot aantal gevangenen te bevrijden die werden vastgehouden op beschuldiging van onder meer “ontvoering, moord en andere misdaden”. Volgens officiële informatie raakten bij de aanval meerdere mensen gewond en er zouden ook doden zijn gevallen.

(Lees verder onder de foto)

© REUTERS

Bendes deelden op sociale media trots beelden van bevrijde bendeleden, net als opnames vanuit de lucht van na de aanval. Daarop is te zien dat er geen bewakers meer zijn in de gevangenis. Er is ook sprake van een aanval op een penitentiaire inrichting ten oosten van de hoofdstad in Croix-des-Bouquets.

Avondklok

Bijna 15.000 mensen zijn gedwongen hun huis te verlaten na de geweldsexplosie van afgelopen weekend. Het openbare leven in de hoofdstad is grotendeels stilgevallen. Tot en met woensdag geldt een avondklok van 18 uur tot 5 uur ’s ochtends “om de situatie weer onder controle te krijgen”, meldt de regering. De overheid zette de stap “vanwege de aanvallen door gewapende bendes op de twee grootste strafinrichtingen van het land, die hebben geresulteerd in doden en gewonden onder politie en gevangenispersoneel, de ontsnapping van gevaarlijke gevangenen en de verwoesting van die instellingen”.

Luchtbeelden van de gevangenis in Port-au-Prince.© REUTERS

© EPA-EFE

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer