Ridoan Oudaha werd maandagavond schuldig verklaard aan de moord op Jill Himpe.© Simon Mouton

Jury verklaart Ridoan Oudaha (43) schuldig aan moord op ex-vriendin Jill Himpe (36)

Ridoan Oudaha (43) is maandagavond door de volksjury schuldig verklaard aan moord op zijn ex-vriendin Jill Himpe (36). De Kortrijkzaan sneed het slachtoffer op 5 november 2019 in Aalbeke de keel over. De verdediging had gepleit dat de beschuldigde niet met voorbedachten rade handelde. De debatten over de strafmaat starten dinsdag om 10 uur. Oudaha riskeert levenslange opsluiting.

Marc Klifman

“Oudaha erkende op de zitting uitdrukkelijk dat hij het slachtoffer in een wurggreep heeft genomen en haar keel heeft overgesneden”, luidt het in het arrest. “De beschuldigde had duidelijk het oogmerk om het slachtoffer te doden. Hij wist dat deze handelingen haar dood zouden veroorzaken. Zijn nadien uitgedrukte spijt verandert niets aan die vaststelling.”

Ongeloofwaardig

“De beschuldigde handelde op een overwogen wijze. Hij gaf toe dat hij erg boos was toen hij met slachtoffer in de wagen zat. Oudaha erkende dat hij druk zette. Volgens hem werd hij nog kwader toen zij met gebonden handen probeerde te ontsnappen. Hij was gewapend met een scherp mes. Hij legde het mes zichtbaar in de wagen. Er was voldoende tijdsverloop tussen het besluit om het mes te nemen om Jill te doden en de uitvoering ervan. Zijn geheel impulsief handelen is ongeloofwaardig.”

“Het slachtoffer wou tweemaal uit de wagen vluchten, maar hij trok haar telkens aan haar paardenstaart. Hij kon haar laten vluchten, maar heeft haar afgemaakt. De manier waarop hij de feiten pleegde, getuigt van een narcistische persoonlijkheid zoals geschetst door de deskundigen. Hij wist dat het slachtoffer de relatie zou verbreken. Dat zij hem verliet, kon hij niet verkroppen.”

(Lees verder onder de foto)

De nabestaanden van Jill Himpe reageren emotioneel op het verdict.© Simon Mouton

Pokerface

“Wat er gebeurd is, is verschrikkelijk. Niemand heeft dit verdiend. Ik ben hier om mijn verantwoordelijkheid op te nemen. Het spijt mij wat ik heb aangericht. Maar ik kan u wel garanderen dat het niet gepland was.” Tot daar de laatste woorden van Ridoan Oudaha maandagavond na een lange dag met forse pleidooien. De advocaten van de nabestaanden van Jill Himpe haalden fel naar hem uit. Het begon met de jonge pleiter Arnaud Vansuyt die beschuldigde “een man met een pokerface” noemde. Niet de “joviale ondernemer”, wel iemand die Jill Himpe volgens hem al lang stalkte, bedroog en bedreigde.

Assisenpleiter Jef Vermassen ging daar op door. Hij stond stil bij de manier waarop Oudaha zijn ex-vriendin terroriseerde. “Jill vreesde maandenlang dat hij haar zou vermoorden. Ze besefte dat. Is dat niet vreselijk? Haar moeder moest zelfs briefjes schrijven aan de buren om hen voor hem te waarschuwen. Ik heb nog nooit zoiets gezien.”

Vermassen had lang aandacht voor de vele kenmerken van psychopathie die Ridoan Oudaha vertoont. Een greep uit het repertoire: leugenachtig. Egocentrisch. Van niemand schrik. Volgens de bekende strafpleiter is beschuldigde dat allemaal. “Alleen zijn eigen regels zijn wet”, zegt Vermassen. En het beste bewijs daarvoor zijn volgens hem zijn vele eerdere veroordelingen, waar hij gretig uit citeerde. “Hij is recordhouder. In 2009 dreigde hij er al mee iemands keel over te snijden.”

(Lees verder onder de foto)

Jan Leysen, Jef Vermassen en Julie De Geest.© Simon Mouton

Wat de concrete feiten betreft, is Vermassen klaar en duidelijk: “Over de voorbedachtheid moeten we niet twijfelen. Waarom had hij anders touwtjes bij? Waarom moesten die polsen onderweg al aan mekaar vastgebonden worden? Om Jill gemakkelijker dood te doen. Het is simpel: hij wou haar dood. Eerst probeerde hij haar te wurgen, daar heeft hij zitten kerven om haar dood te krijgen. Die man is levensgevaarlijk. Ik heb zelden zo’n geweldenaar bezig gezien.”

Om dat laatste beeld aan de jury duidelijker te maken, stapte advocaat Jan Leysen tijdens zijn kort maar bevlogen pleidooi helemaal naar voor in de assisenzaal. Hij haalde het scalpel tevoorschijn waarmee Jill Himpe gedood werd. “Meneer Oudaha, je hebt met dít een schoon meisje om zeep geholpen. Zelfs een beest heeft dat nog niet verdiend. Maar dit meisje moest dit ondergaan.”

Realiteit en fantasie

Aanklager Chantal Lanssens ging daar in de namiddag op verder. “Het is cynisch”, zei ze. “Op een paar pezen na werd het hoofd van Jill afgesneden en is Ridoan het lichaam gaan leggen in de woning bij haar moeder. Als een kat die haar muis komt tonen. Zijn prooi. De realiteit is soms erger dan de fantasie.”

De aanklager kwam zelf met een vrije interpretatie van wat er kort voor de feiten tussen Ridoan Oudaha en Jill Himpe in de wagen precies is gebeurd. Ze heeft daar zo haar eigen idee over. Volgens haar werd het slachtoffer die fatale ochtend al eerder toegetakeld, dan op de parking in Aalbeke. En liep ze daar dus ook al eerder meer dan dertig letsels op. “Heb ik daar bewijzen voor? Neen. Maar het gezond verstand zegt dat. Jill had een lijdensweg van veertig minuten. Ze moet een ongelooflijke angst hebben doorstaan.”

(Lees verder onder de foto)

Advocaat Kris Vincke staat Ridoan Oudaha bij.© Simon Mouton

Ook de aanklager acht de voorbedachtheid bewezen. Maar Kris Vincke en Rob Onderdonck, die Ridoan Oudaha bijstaan, betwisten dat vooraf beraamd plan. Meester Vincke werd pas vijf weken geleden door Ridoan Oudaha geconsulteerd. “Ik heb misschien wat te weinig tijd gehad in dit dossier”, zei hij aan de jury. “Ik vind het belangrijk dat mijn cliënten hun verantwoordelijkheid nemen en de waarheid zeggen. Het slachtoffer, de familie en de goegemeente hebben daar recht op. Ik was dus ontgoocheld dat hij bij het begin van het proces niet alles gezegd heeft. Maar ik ben wel blij dat hij vrijdag wel degelijk zijn verantwoordelijkheid nam. Heeft hij alle details gezegd? Neen. Maar gans dat gebeuren was heel dynamisch, waarbij hij ontploft is, paranoïde was en als een zot tekeerging.”

Vincke pleitte met overgave. Hij ergerde zich aan de manier waarop de burgerlijke partijen en de aanklager zijn cliënt schetsten. “Van mij mag Jill een heilige zijn, maar die ontpersoonlijking vind ik jammer. Die man is al knock-out.”

(Lees verder onder de foto)

Slachtoffer Jill Himpe werd de keel overgesneden.© rr

Volgens de verdediging klopt het beeld van “stalker” en “geweldenaar” niet. En was hij op de dag van de feiten vooral niet goed bij zinnen, door de vele drank en drugs. “Zonder was dit nooit gebeurd. Daar ben ik van overtuigd. Ridoan stond die ochtend zo opgefokt. Hij ging tekeer als een echte dronkaard. En dat zou dan de grote planner zijn?”

“Geen plan”

Ridoan Oudaha had zijn scalpel op zak omdat hij die fatale ochtend eerst bij een andere vriendin wilde binnenbreken, zegt zijn advocaat. “Dat scalpel had hij niet mee om iemand te vermoorden. De feiten zijn vreselijk en gruwelijk. En ja, hij heeft opzettelijk haar leven ontnomen. Maar ik ben overtuigd: op het ogenblik dat hij met haar in de wagen stapt, had hij geen enkel plan.”

Volgens Vincke kon zijn cliënt onmogelijk gepland hebben om Jill Himpe uitgerekend langs een drukke weg in Aalbeke van het leven te beroven. Het beste bewijs in zijn verhaal dat er geen voorbedachtheid was.

De burgerlijke partijen verweten de raadsman van Oudaha dat hij mist probeerde te zaaien. “Hij had genoeg tijd om te stoppen, maar heeft dat nooit gedaan.”

Maandagavond oordeelden de leden van de jury dat de beschuldigde wel degelijk met voorbedachten rade handelde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer