In ‘Sergio over de grens’ vinden presentatrice Dina Tersago en Sergio Herman culinair genot op Madeira maar ook gedeeld leed.© VTM

Dina Tersago en Sergio Herman verloren allebei hun kindje: “Het ergste wat ik ooit heb meegemaakt”

In ‘Sergio over de grens’ vinden presentatrice Dina Tersago en Sergio Herman culinair genot op Madeira maar ook gedeeld leed. Allebei verloren ze een kindje. “Ik heb dat snel aanvaard, maar nadien werd ik niet meteen zwanger. Dat was heel moeilijk.”

evdg

Dina Tersago is al vijftien jaar het gezicht van Boer zkt. vrouw, maar de start van haar carrière heeft ze te danken aan Miss België. In 2001 won ze het kroontje dat, zo zegt ze zelf, haar leven veranderde. “Ik schreef me in vanuit een daad van rebellie”, vertelt ze aan Sergio Herman. “Ik studeerde pedagogische wetenschappen, ik wilde iets in de sociale sector doen en met kinderen werken. Maar ik had het gevoel dat ik moest uitbreken. Ik was een brave, liep altijd in de pas.” De Miss-titel opende een nieuwe wereld. “Mijn leven is toen 180 graden veranderd.”

LEES OOK. Dina Tersago over twintig jaar ‘Boer zkt vrouw’: “Ik zal een kandidaat nooit zeggen dat hij de verkeerde keuze maakt”

Onrustduivel

Een bloeiende tv-carrière kwam met faalangst en prestatiedruk, vertelt Tersago in een tropisch decor van vergezichten. “Ik had er als kind al last van”, klinkt het. “Ik ben iemand die innerlijk gemakkelijk onrustig is. Ik wil veel doen en ik wil het goed doen. Dat onrustduiveltje is er altijd.” Herkenbaar voor de chef, die met vijf restaurants onder zijn vleugels veel druk voelt. “Misschien ga ik wel eens minderen. Terug naar de basis, soms droom ik ervan”, zegt Herman.

Of Tersago Boer zkt. vrouw nog kan loslaten? “Moeilijk. Dat is mijn kindje. Ik probeer mezelf wel elk jaar te heruitvinden. En me te behoeden voor vanzelfsprekendheid. Ik wil niet op een boerderij toekomen en denken: ‘ik weet het al en in automatische piloot schieten’. Het wordt onderschat, de boeren. Ik zie het lief en leed. De goede dagen, de slechte dingen. Ook naast de camera vertellen ze dat het moeilijk gaat, de jonge boeren die zich afvragen of ze het kunnen volhouden. Dan bloedt mijn hart.”

LEES OOK. Dina Tersago heeft begrip voor boerenprotesten: “Ik voel hun frustratie, het verdriet en de wanhoop”

© VTM

Geen kaas en bananen

De stress ontvluchten doet het duo op een zeilboot. Als de presentatrice aan het roer staat denkt ze eens niet aan thuis. “Sinds de kinderen gaan we eigenlijk niet echt meer op reis. Wel nog met de mobilhome.” Kapitein Dina mag vervolgens zelf de zee induiken om lapas te vangen, schelpjes als lokale delicatesse. “Alles proberen, Sergio. Je moet proeven.” De topchef trekt zijn neus op voor de banaan op het bord. “Dat melige en die smaak, bah.” Ook van kiwi en rodekool is Herman geen fan. Bij Tersago is kaas de boosdoener. “Ik lust geen kaas. Wel gesmolten maar geen gewone kaas op de boterham.”

LEES OOK. Sergio Herman stelde bezoek aan dokter (te) lang uit, en hij is niet de enige: “Vooral probleem bij mannen”

Valt wel in de smaak: Madeirawijn, het bekendste product van het Portugese eiland. In het oudste wijnhuis in hoofdstad Funchal is een schatkamer vol Madeirawijn. Sommige dateren uit 1700 én zijn nog steeds drinkbaar. Een familieverhaal. “Ik zie hem lachen als hij daarover vertelt”, zegt Tersago. Wanneer ze een wijn drinkt die even oud is als zijzelf, is de verwondering compleet. “Ik heb dit nog nooit geproefd, maar nu ben ik verliefd.”

Sterrenkindjes

De reis van Herman en Tersago brengt naast culinair genot ook gedeeld verdriet boven. “Ik heb een tattoo met drie bloemetjes omdat ik drie keer zwanger ben geweest”, zegt de presentatrice en mama van twee. “Voor Isak had ik een miskraam. Ik heb dat snel aanvaard, maar nadien werd ik niet meteen zwanger. Dat was moeilijk.” De topchef verloor zelf ook een kindje. “Mijn ketting is gemaakt van de trouwring van mijn vader. Aan de ene kant staat zijn vingerafdruk en aan de andere kant die van mijn overleden zoontje. We hebben hem de dag voor de geboorte verloren. Het is het ergste wat ik ooit heb meegemaakt.”

INFO Sergio Over De Grens op dinsdag om 20.40 uur bij VTM

© VTM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER