Aangeboden door HBVL Shop

Volg deze 5 stappen voor een succesvolle energetische renovatie

Ben je niet tevreden met de energieprestaties van je woning? Een energetische renovatie kan niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook de waarde van je huis verhogen door een verbeterde EPC-score. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat wanneer je een woning koopt met een energielabel E of F, je verplicht bent om binnen vijf jaar het label op te krikken naar D of hoger. Welke stappen moet je volgen in zo’n renovatieproject?

1. Pak vochtproblemen aan 

Oudere woningen hebben vaak te kampen met vochtproblemen, die niet alleen schadelijk zijn voor je gezondheid, maar ook voor de stabiliteit en structuur van je huis. Bakstenen worden poreus, houten constructies rotten en isolatie verliest haar effectiviteit. Daarom is het belangrijk om vochtproblemen als eerste aan te pakken, omdat alle volgende renovatiestappen anders zinloos zijn. Vochtbestrijding is specialistenwerk en vereist altijd de tussenkomst van een professional.

LEES OOK. Last van vocht in de kelder? Zo los je het op! 

2. Isoleer van boven naar beneden 

Minimaliseer energieverliezen door je volledige bouwschil in te pakken met isolatie. Dit verbetert niet alleen je comfort, maar verlaagt ook je energiefactuur doordat de behoefte aan verwarming en koeling afneemt. Begin met het isoleren van je dak, gevolgd door gevelisolatie en vloerisolatie. Aangezien warmte stijgt, is dit de meest efficiënte volgorde om isolatie aan te brengen.

3. Zorg voor degelijke ventilatie 

Een goed geïsoleerd huis heeft een mechanisch ventilatiesysteem nodig om de luchtkwaliteit op peil te houden en condensvorming te vermijden. Populaire systemen zoals C en D zijn tegenwoordig energiezuinig en er zijn zelfs systemen die warmte uit de lucht recupereren om je woning mee te verwarmen. Kies het meest geschikte ventilatiesysteem op basis van je woning en eigen behoeften.

4. Produceer en consumeer je eigen elektriciteit slim 

Wees zo onafhankelijk mogelijk van het elektriciteitsnet door je eigen energie op te wekken met zonnepanelen. Hierdoor hoef je minder elektriciteit af te nemen van het net en kun je genieten van je eigen, gratis energie. Combineer dit met een thuisbatterij, laadpaal of warmtepomp om optimaal te profiteren van je opgewekte zonne-energie.

LEES OOK. Zo ga je fris en opgeruimd het voorjaar in 

5. Slim verwarmen en koelen 

Een warmtepomp haalt 75% van zijn energie uit de omgevingslucht en kan worden aangevuld met eigen opgewekte zonne-energie. Dit maakt de warmtepomp een duurzame manier om je huis te verwarmen. Combineer het met vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur voor een minimaal energieverbruik. Een warmtepompboiler werkt volgens hetzelfde principe en kan je gebruiken voor het opwarmen van sanitair water.

Met deze vijf stappen kun je een succesvolle energetische renovatie van je woning bereiken, waardoor je niet alleen je energiekosten verlaagt, maar ook bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Renoveer je woning met onze renovatiepartner Group Protect en geniet van exclusieve lezersvoordelen. Samen met hun merken Aqua Protect, Iso Protect en Energy Protect maken ze van jouw huis een duurzame thuis. Meer informatie en voorwaarden zijn te vinden op hbvlshop.be.

Gerelateerd

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws