Kwaliteitsalliantie waarschuwt scholen voor invulboeken: "Brengen soms weinig bij en zijn onnodig duur"

Scholen moeten goed nadenken over de handboeken die ze bestellen voor volgend schooljaar. Ze blijven best weg van invulboeken "die de creativiteit van leerkrachten fnuiken en leerlingen weinig uitdagen". Dat is de boodschap van de Kwaliteitsalliantie, de alliantie met aanbieders en gebruikers van lesmateriaal.

Vanuit het onderwijs wordt al langer aangedrongen op betere handboeken en op minder invulboeken. De in 2022 opgerichte KwaliteitsalliantieĀ  -Ā  met daarin de gebruikers en aanbieders van lesmateriaal - moest de kwestie onder de loep nemen.

Onderwijsexpert Luc De Man bracht iedereen, gaande van de educatieve uitgeverijen tot de onderwijsverstrekkers, rond de tafel om te komen tot een consensus over een lijst met kwaliteitscriteria.

Nefast voor onderwijskwaliteit

De Kwaliteitsalliantie roept scholen nu op "zeer goed na te denken over de handboeken die ze bestellen voor volgend schooljaar (2024-2025)". Die oproep komt er niet voor niets op dit moment, want maart is de maand waarin educatieve uitgeverijen hun nieuwe of herwerkte uitgaven voorstellen.Ā 

Er zijn nog altijd wat leermiddelen op de markt die eigenlijk "nefast zijn voor de onderwijskwaliteit", klinkt het. Het gaat dan bijvoorbeeld om bepaalde invulboeken waar leerlingen soms maar een paar woordjes moeten invullen of invulboeken waar er juist onnodig veel plaats is om een antwoord neer te pennen, zodat een volledig blad al snel bestaat uit slechts twee vragen.

Sommige invulboeken brengen weinig bij en zijn onnodig duur

De Kwaliteitsalliantie

"Dit soort leermiddelen brengt vaak weinig bij, maar ze zijn ook onnodig duur. Ouders kunnen invulboeken namelijk niet tweedehands doorverkopen, wat bij klassieke handboeken wel kan."Ā 

"Invuldidactiek krijgt zomaar geen vrije baan meer", zegt Luc De Man van de Kwaliteitsalliantie. "We stellen vast dat er stap voor stap meer eensgezindheid groeit over de richting die we uit moeten met onze leermiddelen. Als er al gewerkt moet worden met invuldidactiek, dan moet dat heel doordacht en sober gebeuren."

Meest gelezen