Foto: Alexander Dumarey

Na verijdelde aanslag behoudt Brusselse concertzaal Botanique huidige veiligheidsnormen

Na een mogelijk geplande aanslag op de Brusselse Botanique, had het team van de concertzaal het hele weekend contact met de veiligheidsdiensten. Na overleg werd geoordeeld dat de huidige veiligheidsmaatregelen volstaan. Die maatregelen gelden al sinds de aanslagen van 2015 en 2016. De geplande events en concerten kunnen dus onder de huidige veiligheidsnormen doorgaan.Ā 

Gisteren nog werd een meerderjarige verdachte door de onderzoeksrechter in Brussel onder aanhoudingsbevel geplaatst. Hij wordt in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voorbereidende handelingen met het oog op het plegen van een terroristische aanslag. 3 minderjarigen zijn ter beschikking gesteld van een Dendermondse onderzoeksrechter.

De 4 verdachten waren via het internet met elkaar in contact gekomen en zouden daar plannen gesmeed hebben om een aanslag te plegen. In hun gesprekken werd verwezen naar terreurgroep Islamitische Staat (IS). De 4 zouden op het dark web ook naar wapens gezocht hebben. Bij huiszoekingen zondagochtend werden alvast geen wapens of explosieven aangetroffen. Doelwit van hun aanslag zou concertzaal de Botanique geweest zijn.

Versterkt securityteam sinds aanslagen

De concertzaal liet maandagavond weten dat hun volledige team, zodra ze de informatie kregen, aan de slag is gegaan "om dit zo goed mogelijk op te volgen". Het hele weekend was er contact met de politie, klinkt het nog. Als er zich nieuwe informatie zou aandienen, zal er snel worden geschakeld, maar bij de concertzaal is te horen dat daar op dit moment geen sprake van is.Ā 

Na de aanslagen van 2015 en 2016 versterkte de Botanique het securityteam al en kwamen er extra maatregelen aan de inkom en over de gehele site. Denk maar aan het controleren van handtassen en de verplichting om een geldig ticket op zak te hebben om de zaal binnen te raken. "Deze maatregelen worden doorlopend geƫvalueerd", aldus de Botanique nog in een korte verklaring.

Meest gelezen