Minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA)
James Arthur Photography

Vlaams begrotingstekort half miljard euro minder groot dan verwacht

Vlaanderen had voor 2023 een begrotingstekort van 1,5 miljard euro. Dat is bijna 463 miljoen euro minder dan eerder ingeschat. Tegen 2027 wil de regering het volledige tekort wegwerken. 

Dat de put in de Vlaamse begroting voor 2023 een stuk minder diep is dan verwacht, heeft onder meer te maken met een aantal uitgaven die lager liggen dan aanvankelijk begroot. De energiesteun die werd vrijgemaakt voor bedrijven die in moeilijkheden dreigden te komen, is bijvoorbeeld niet volledig uitgegeven.

De budgetten die we ingeschreven hadden om de 2 grootste crisissen op ons pad op te vangen - de energie- en Oekraïnecrisis - zijn deels onderbenut gebleven

Minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA)

"We geven zo 249 miljoen euro minder uit. Daarnaast stellen we vast dat er bij de Vlaamse Waterweg wat vertraging zit op de uitvoering van bepaalde investeringsdossiers", zegt minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA). 

"Globaal kan je concluderen dat de budgetten die we ingeschreven hadden om de 2 grootste crisissen op ons pad op te vangen, met name de energie- en Oekraïnecrisis, deels onderbenut bleven. We hebben dus duidelijk verstandig begroot."

De Vlaamse regering houdt enkele grote kosten wel buiten de begroting. Dat wil zeggen dat de minister die niet bij het begrotingstekort telt omdat hij inschat dat de investeringen op termijn terugverdiend zullen worden.

Het gaat onder meer om de kosten voor de Oosterweelwerken en zogenoemde relance-investeringen na de coronacrisis, goed voor samen ongeveer 1 miljard euro. 

Meest gelezen