© gvb

Bus met Lommelse schoolkinderen botst tegen vangrail: “Iedereen ongedeerd, chauffeur in slaap gevallen”

Lommel -

Een bus met leerlingen van basisschool De Schommel in Lommel is afgelopen zaterdagochtend tegen de vangrails beland bij terugkomst van sneeuwklassen. Niemand raakte gewond. “De kinderen sliepen en zijn rustig wakker geworden. Ze leken bij aankomst niet onder de indruk”, zegt schepen Peter Vanderkrieken. De buschauffeur zegt dat hij in slaap was gevallen.

Geert Van Baelen

Het ongeval gebeurde zaterdag 2 maart rond 6 uur op de Noord-Zuidverbinding, op zo’n tien minuten rijden van school. “Toen het incident plaatsvond, stonden ouders hun kinderen al op te wachten”, zegt Sara Vander Mierde, directrice van stedelijke basisschool De Schommel. “De bus kwam later dan verwacht aan, en ouders kregen toen al te horen dat de bus tegen de vangrail was gereden en dat alle kinderen ongedeerd waren. Diezelfde dag zijn we meteen in gesprek gegaan met de busmaatschappij over de exacte omstandigheden. Daaruit bleek dat de buschauffeur in slaap was gevallen, dat heeft hij ook toegegeven. Bij het raken van de vangrail schrok hij wakker en heeft hij de bus kunnen corrigeren.” De kinderen droegen hun veiligheidsgordel in de bus en raakten niet gewond.

Volgens schepen van onderwijs Peter Vanderkrieken was de buschauffeur 250 kilometer eerder afgelost in Montabaur, Duitsland. “Op de Noord-Zuidverbinding uit de richting van Hasselt heeft de bus de vangrail geraakt vlak aan de afrit naar Lommel. De kinderen sliepen op dat moment, en zijn rustig wakker geworden. Ze leken bij aankomst niet onder de indruk en stapten rustig uit. De bus was geschaafd aan een zijde, maar kon doorrijden naar Lommel. Onderzoek zal moeten uitwijzen of het systeem dat een chauffeur waarschuwt bij het overschrijden van een witte lijn, wat kan gebeuren bij het indommelen, naar behoren heeft gewerkt.”

Gestopt

Van de aanrijding zijn geen vaststellingen gedaan door de politie. De buschauffeur kon het voertuig corrigeren en op de weg houden nadat de vangrail werd geraakt. Om de schade te bekijken op een veilige plaats werd de afrit van de Noord-Zuidverbinding genomen richting het ziekenhuis in Overpelt. Onder de brug hield de bus halt en werd vastgesteld dat er enkel in de flank sporen waren van de aanrijding en dat de schade dus meeviel. De bus zette dan verder koers richting Lommel.

De busmaatschappij zelf wilde dinsdag niet reageren, maar heeft met de school afgesproken om de vragen van ouders persoonlijk te komen beantwoorden.

Opgevangen

Hoewel er geen ernstig incident heeft plaatsgevonden, verkeert de buschauffeur in shock en wordt hij opgevangen door de busmaatschappij, deelt de stad mee. “De chauffeur is zeer ervaren en volgens de eerste bevindingen zijn alle rij-uren gerespecteerd en zijn alle protocollen gevolgd. Het is daarom des te verontrustender dat dit is kunnen gebeuren”, luidt het.

“We evalueren dit incident grondig om ervoor te zorgen dat de veiligheid van de kinderen te allen tijde gewaarborgd blijft”, vertelt schepen Vanderkrieken. “Maandag heeft de school de ouders op de hoogte gebracht van de precieze feiten van het incident, aangezien die zaterdagochtend nog moesten worden uitgeklaard. We willen de betrokkenen zo volledig mogelijk informeren over wat er is gebeurd.”

Bob Nijs, burgemeester van Lommel: “We begrijpen de bezorgdheid en angst die dit incident met zich meebrengt voor de ouders en leerlingen. Hoewel iedereen ongedeerd is, nemen we dit zeer serieus. Veiligheid staat voorop bij al onze activiteiten. We zullen er samen met alle betrokkenen voor zorgen dat dit grondig wordt onderzocht en dat er passende maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer