© Lieven Geuns

Jongeren zitten 80 minuten per dag op Tiktok, bijna helft noemt zich “verslaafd”

De door China gecontroleerde app Tiktok is alomtegenwoordig bij jongeren. Maar wie ouder is dan 25, moet er niet van weten. Dit zijn de andere opvallende trends uit de Digimeter.

Dominique Deckmyn

1. De smartphone staat centraler dan ooit

We gebruikten onze smartphone vorig jaar gemiddeld 182 minuten per dag, dik drie uur, een halfuur meer dan voor corona. We hebben ook gemiddeld 90 apps op onze smartphone staan, 15 meer dan voor corona. Die extra apps en minuten vertalen zich in meer toepassingen waarvoor we het toestel bovenhalen. Betalen via de smartphone (met QR-code, bankapp of contactloos) is nog altijd sterk in opmars. 54 procent doet nu wekelijks een betaling via zijn bankapp, een jaar geleden was dat maar 42 procent.

2. Jongeren vinden het welletjes

40 procent van de Vlamingen vindt dat hij te veel tijd doorbrengt op zijn smartphone, en dat aantal is alweer met 4 procent gestegen. En, heel opvallend: bij de jongeren tussen 18 en 24, de jongste groep in de studie, is dat 63 procent (+6 procent). 43 procent van de jongeren noemt zichzelf “verslaafd” (+8 procent). “Vandaag zeggen jongeren zélf dat ze te afhankelijk zijn van hun smartphone”, stelt professor Lieven De Marez vast. “Ik denk dat er nu draagvlak is om met jongeren afspraken te maken over smartphonegebruik, zowel op school, thuis als op het werk.”

LEES OOK. Zelfs jongeren vinden opmars AI te snel gaan: “Een groot aantal vermijdt het”

3. Nóg meer Tiktok

Jongeren van 18 tot 24 brengen een verbijsterende 80 minuten per dag door op Tiktok. In 2020 was dat nog maar 44 minuten. Van drie kwartier naar bijna anderhalf uur per dag in drie jaar tijd dus. In een ander opzicht groeit Tiktok niet meer: het aantal Vlamingen dat Tiktok gebruikt, stagneert op 16 procent van de totale bevolking, want bij Vlamingen ouder dan 25 krijgt de app nog steeds amper voet aan de grond.

Verder zijn er weinig verschuivingen bij de apps die we gebruiken: Facebook, Messenger en Whatsapp trappelen ter plaatse. X daalt wel van 14 procent naar 12 procent. De terugval van het voormalige Twitter is nog zwaarder als je enkele jaren verder terugkijkt: in 2019 zat nog 21 procent van de Vlamingen op Twitter. Instagram en Linkedin groeien dan weer een beetje.

4. Minder live tv, wel tv-apps

Live tv-kijken is nog maar voor 45 procent van de Vlamingen een dagelijkse gewoonte. Dat is het laagste cijfer ooit – de door corona aangedreven comeback van live tv is dus definitief voorbij. Van de jongeren tussen 18 en 24 kijkt nog maar een op de tien dagelijks live naar tv. Opmerkelijk: ook het uitgesteld kijken naar eerder uitgezonden programma’s gaat achteruit. We komen dus helemaal los van live­zenders.

Toch is er ook goed nieuws voor de Vlaamse zenders: hun apps kunnen wél nog de concurrentie aan met Netflix en Disney+, steeds beter zelfs. Die apps hebben de zenders het voorbije jaar geholpen om opnieuw de jeugd te bereiken: 54 procent van de jongeren heeft VRT Max, 53 procent heeft VTM Go en 43 procent Go Play. Dat je in die apps gratis kunt streamen, zal daar wel iets mee te maken hebben.

@gva Leerlingen die op de speelplaats niet meer met elkaar praten, zich niet meer kunnen concentreren en elkaar cyberpesten. In zo goed als alle scholen is de smartphone al verboden tijdens de les. Maar zodra leerlingen een vrij moment hebben, nemen ze hun gsm. Uit een rondvraag van De Standaard bij meer dan dertig secundaire scholen blijkt dat de smartphone steeds vaker in de ban gaat. “Na drugs- en alcoholpreventie, werken we nu aan smartphonepreventie.” #gva #voorjou #voorjoupagina #nieuws #smartphone ♬ origineel geluid - Gazet van Antwerpen
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER