Bitcoin breekt record van 69.000 dollar: wat drijft de stijging?

© Getty Images/iStockphoto

De bitcoin, de grootste en bekendste cryptomunt, is dinsdag meer dan 69.000 dollar waard geworden. Daarmee werd een nieuw record neergezet.

De koers van de bitcoin ging dinsdagvoormiddag in New York tot 69.191,95 dollar. Het vorige record (69.000 dollar) dateerde van november 2021. Kort na het verbreken van het record, zakte de waarde van de bitcoin weer terug tot onder de 68.000 dollar. Woensdagochtend Belgische tijd schommelde de bitcoin rond de 67.000 dollar.

Bitcoin in opmars

Het record komt niet onverwacht. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld is aan een stevige opmars bezig. De bitcoin begon het jaar rond de 43.000 dollar en is sindsdien al zowat 60 procent in waarde gestegen.

De stijging wordt gedreven door de aanhoudend sterke vraag onder beleggers naar Amerikaanse beursgenoteerde bitcoin-fondsen, die in januari werden gelanceerd. Daardoor is de cryptomunt toegankelijker geworden voor een grotere groep beleggers, wat de vraag en daarmee ook de koers van de digitale munt aanjaagt. Zij kunnen nu beleggen in bitcoin, zonder de cryptomunt zelf te moeten bezitten.

Lees meer daarover: waarom bitcoin geen crisis doormaakt

De koersbewegingen van de bitcoin, die in 2009 werd geïntroduceerd, zijn vaak zeer grillig. Na het bereiken van het record van 69.000 dollar in 2021, kelderde de bitcoin in 2022 met 65 procent in waarde. Begin 2023 was de bitcoin nog slechts 16.600 dollar waard.

Centrale banken over de hele wereld zijn ook al langer kritisch over de ondoorzichtige wereld van de cryptomunten. Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft al herhaaldelijk gezegd dat crypto’s ‘nergens op gebaseerd zijn’ en ‘niets waard zijn’.

Lees hieronder ook een opinie van onze cryptowatcher Jef Poortmans:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content