Het treinstation van Kostjantynivka dat vorige week gebombardeerd werd
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Dorpen rond veroverde Oekraïense stad Avdiivka lopen leeg: "Schrijnende toestanden, jongere mensen moeten ouders achterlaten"

De inwoners van steden en dorpen rond de ingenomen Oekraïense stad Avdiivka gaan een onzekere toekomst tegemoet, ziet cameraman van BBC Xavier Vanpevenaege ter plaatse. Vaak is er geen andere optie dan vluchten, maar dat is vooral voor oudere mensen niet altijd evident. "Maar weggestopt in een kelder zitten, is ook geen leven."

De inname van de Oekraïense stad Adviivka door het Russische leger een paar weken geleden gaf president Poetin de wind in de zeilen. Voor de Oekraïners in omliggende steden en dorpen betekent het elke 5 tot 10 minuten een inslag rond hun oren en constant de doffe klank die daarbij hoort.  

Dat vertelt cameraman van BBC Xavier Vanpevenaege die in de omliggende stad Kostjantynivka, zo'n 50 kilometer van Avdiivka, ging filmen. "Het is onvoorstelbaar. Alles wordt kapotgeschoten: de school, het politiebureau, hotels en zelfs het treinstation werd gebombardeerd."

Het treinstation van Kostjantynivka dat vorige week gebombardeerd werd
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Veel mensen kunnen niet anders dan uit hun thuisstad of –dorp vertrekken. "In Kostjantynivka is meer dan de helft van de inwoners al vertrokken en ook de dorpen lopen leeg. Jonge mensen hebben vaak connecties in het binnenland en zetten snel de stap om te vertrekken, terwijl het voor oudere mensen moeilijker ligt."

Oorlog trekt families uit elkaar

De organisatie 'The white angels' rijdt in de buurten rond met gepantserde wagens om mensen te overtuigen om te vertrekken. "Jongere mensen vinden zelf hun weg via de trein bijvoorbeeld. Aan het treinstation zie je dan wel duidelijk hoe de oorlog families uit elkaar trekt. Ze hebben hun ouders vaak moeten achterlaten, heel schrijnend."

Oekraïners hebben soms echt het gevoel dat ze aan hun lot overgelaten worden

Xavier Vanpevenaege, cameraman van BBC

Toch vindt Vanpevenaege het essentieel dat de Oekraïners niet blijven zitten tussen alle bombardementen en beschietingen. "Inwoners zitten hele dagen in kelders weggestopt, dat is ook geen leven. De mensen waarmee we spreken: het licht is uit hun ogen. Ze zijn echt getraumatiseerd."

Beluister: Xavier Vanpevenaege, cameraman bij de BBC, schetst de situatie

Hoewel Oekraïne hier en daar ook kleine overwinningen boekt - zo zou het nu een Russisch oorlogsschip in de Zwarte Zee tot zinken gebracht hebben – is het moeilijk voor Oekraïners om hoop te blijven koesteren.  

"Logisch na al die tijd in dat oorlogsgeweld te zitten. Daarenboven was het lenteoffensief geen succes én wordt de steun van het Westen in vraag gesteld. Ze hebben soms echt het gevoel dat ze aan hun lot overgelaten worden."

Meest gelezen