© RTV

Gemeente Balen wil parking naast Olmense markt verkopen: “Belangrijk dat evenementen blijven doorgaan”

Balen/Mol -

De gemeente Balen wil de nieuw aangelegde parking naast de Olmense Markt verkopen aan een projectontwikkelaar om zes woningen en 24 appartementen te bouwen met een ondergrondse garage.

sg

De gemeente Balen diende begin dit jaar samen met vijf andere Kempense gemeenten bij afvalbeheerder IOK een subsidieaanvraag in onder de naam ‘Kempen breekt uit’, een project dat moet zorgen voor een groene omgeving met meer ontharding en infiltratie van oppervlaktewater. Om een beroep te kunnen doen op de subsidies, moet de heraanleg in 2027 gefinaliseerd worden.

Met het project wil de gemeente dat de markt een gemeenschapsfunctie krijgt, waar het aangenaam vertoeven is. “We hebben voldoende parkeergelegenheid voor mensen die naar school, de winkel of op café willen gaan, maar omdat ook privé-eigenaars gebruikmaken van een openbare parking in plaats van hun eigen parkeerplaats, staat de markt snel vol”, zegt Bert Kenis, schepen van Ruimtelijke Ordening (CD&V).

Timing

De plannen om de parking naast de Olmense Markt te verkopen aan een projectontwikkelaar, roept bij de N-VA fractie Balen-Olmen veel vragen op. “We maken ons zorgen over de strakke timing”, zegt gemeenteraadslid Ludo Lenaerts (N-VA).

“We zijn niet tegen de vergroening van de markt, maar de mobiliteit van onze burgers mag er niet op achteruitgaan. We vragen ons af waar inwoners nog moeten parkeren bij evenementen. Daarnaast tonen de nieuwe plannen ondergrondse garages met uitrit ter hoogte van een schoolomgeving, wat voor druk verkeer in de omliggende woonwijken zal zorgen. Er zijn mogelijkheden genoeg om parking te voorzien, maar het is belangrijk dat er een globale aanpak komt. Je kan de parking van de Olmense Markt niet verkopen, zolang er geen zicht is op alternatieven”, meent Lenaerts.

Bert Kenis, schepen van Ruimtelijke Ordening, nuanceert de toekomstplannen. “Het is belangrijk dat activiteiten, zoals bijvoorbeeld de kermis en carnaval, blijven plaatsvinden. De ontwerpen van de projectontwikkelaar zijn nog niet concreet. Er liggen plannen op tafel, maar de combinatie van verkeersveiligheid met groen en infiltratie van het oppervlaktewater is een complexe oefening, waardoor er nog geen concreet voorstel uitgewerkt is”, zegt Kenis.

Aangeboden door onze partners