Federale Gerechtelijke Politie rolt netwerk van fraude met tankkaarten op

Themabeeld© Shutterstock

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft op 27 februari een netwerk dat zich bezighield met tankkaartfraude opgerold. Bij zes huiszoekingen in Oost-Vlaanderen werden vijf verdachten gearresteerd. De onderzoeksrechter besliste om drie van hen onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. Voorlopig wordt de fraude op minstens 162.500 euro begroot.

jvh
Bron: BELGA

De bal ging aan het rollen toen een tankkaartleverancier in 2023 een klacht indiende wegens oplichting en informaticabedrog. Een bedrijf uit Gent had meerdere tankkaarten aangevraagd, maar de rekeningen bleven onbetaald.

Uit een eerste onderzoek bleek dat aan bepaalde tankstations een lange rij wagens aan dezelfde pomp stond aan te schuiven, waarbij telkens dezelfde tankkaart werd gebruikt. Die tankkaarten werden telkens aangevraagd door nieuw opgerichte eenmanszaken, die meestal op naam stonden van Bulgaarse onderdanen die in ons land ambtshalve geschrapt waren. De organisatoren zouden deze Bulgaren aangestuurd hebben om zo telkens nieuwe tankkaarten te kunnen aanvragen.

De FGP bracht op die manier acht bedrijven in beeld, die samen voor minstens 162.500 euro gefraudeerd zouden hebben. Bij huiszoekingen in Lochristi, Gent, Zelzate en Evergem werden ook nieuwe tankkaarten, bankkaarten en ICT-materiaal in beslag genomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen