De hoogspanningstoren waar het over gaat
Foto: AP

Tesla-baas Musk misnoegd over brandstichting bij fabriek in Duitsland: "Domste milieuterroristen"

Elon Musk, de topman van autobedrijf Tesla, is niet te spreken over de brandstichting in een hoogspanningstoren bij de enige Tesla-fabriek van Europa, in Duitsland. Door de brand, vermoedelijk aangestoken door een linkse extremistische groep, zit het bedrijf zonder stroom. Volgens Tesla kan de schade oplopen tot ruim 100 miljoen euro. "Domste milieuterroristen ter wereld", haalt hij uit.

"Dit zijn ofwel de domste milieuterroristen ter wereld ofwel marionetten van degenen die geen goede milieudoelstellingen hebben", reageert Musk via zijn sociale mediaplatform X.Ā "De productie van elektrische voertuigen in plaats van voertuigen met verbrandingsmotor stilleggen, is extreem dom." Hij schreef de laatste twee woorden van zijn beklag zelfs in het Duits: "extrem dumm".

In een open brief heeft de extreemlinkse protestgroep "Vulkangruppe" de brandstichting opgeƫist. "Vandaag hebben we Tesla gesaboteerd. Het bedrijf gebruikt de aarde, bronnen, mensen en medewerkers en geeft daarvoor 6.000 SUV's, moordwagens en monstertrucks terug", klinkt het. De groep noemt de actie een cadeau voor Internationale Vrouwendag op 8 maart.

"Het is een anonieme groep, waardoor het niet helemaal duidelijk is wie nu precies achter de brand zit", verteltĀ Chiem Balduk, correspondent in Berlijn, in De Wereld Vandaag op Radio 1. "In de brief stond wel gedetailleerd beschreven hoe de brand gesticht werd. Zulke dingen schrijf je niet als je niet weet waar je het over hebt. Het is dus wel aannemelijk dat zij achter de brand zitten."

Brand in een hoogspanningstoren veroorzaakt stroomonderbreking in Tesla-fabriek
Bron: X en Belga

100 miljoen euro schade

Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat de extreemlinkse groep het bedrijf probeert te boycotten.Ā In 2021 probeerde de groep al eens hetzelfde te doen omdat Tesla volgens hen niet groen, ecologisch of sociaal is. Er was ook al eens een derde aanval op de spoorweginfrastructuur in de buurt.

Of de protestacties een impact zullen hebben op de toekomst van het bedrijf in Duitsland, wil het bestuur voorlopig niet kwijt. Al maakt Tesla zich wel grote zorgen over de veiligheid van de werknemers.Ā 

"We zijn diep, diep ontzet door wat er vandaag is gebeurd", zei Tesla-vertegenwoordiger AndrƩ Thierig. "Gelukkig was er op geen enkel moment gevaar voor de medewerkers of het milieu, maar het had veel erger kunnen zijn", klinkt het ook.

Maar de brand in de hoogspanningsmast inĀ Brandenburg, dicht bij Berlijn, heeft wel een erg grote impact op de productie van de Tesla-fabriek. De productielijnen zullen nog tot en met vrijdag worden opgeschort en pas begin volgende week opnieuw opgestart kunnen worden. De schade loopt op tot ruim 100 miljoen euro, klinkt het bij een woordvoerder.Ā 

De minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Brandenburg, MichaĆ«l StĆ¼bgen (CDU), ging er al vrij snel vanuit dat de brand werd aangestoken en noemt het "een aanslag op de stroomvoorziening". Naast de Tesla-fabriek, zaten ook tienduizenden mensen in de omliggende gemeenten een tijdlang zonder stroom. Dat probleem is ondertussen wel grotendeels opgelost.

Meest gelezen